Actuele informatie coronavirus

13 maart 2020

In Nederland zijn steeds meer mensen besmet met het coronavirus. Er wordt alles aan gedaan om de verspreiding van het virus zo goed als mogelijk te voorkomen. Ook bij Koraal hebben we de afgelopen dagen maatregelen genomen om te voorkomen dat cliënten, leerlingen en medewerkers binnen onze organisatie besmet raken. Goede en herhaalde informatie is daarbij van groot belang. Wij richten ons daarbij op de dagelijkse informatie van het RIVM.

Wat is het coronavirus?

Mensen die het coronavirus oplopen, kunnen de ziekte COVID-19 krijgen. Dit virus wordt overgedragen door hoesten en niezen. Op die manier komt het virus via kleine druppeltjes in de lucht. Als andere mensen deze druppeltjes inademen of bijvoorbeeld via hun handen in de mond, neus of ogen krijgen, kunnen zij ook besmet raken met het virus. De meeste mensen die COVID-19 krijgen hebben last van hun luchtwegen (hoesten, kortademigheid) en hoge koorts. Zo’n 17 procent van de besmette personen heeft ernstige klachten. Ongeveer 2 procent van de besmette patiënten overlijdt aan het coronavirus. Met name ouderen en mensen die verzwakt zijn door andere ziekten.

Ik maak me zorgen over mijn gezondheid, wat moet ik doen?

Het RIVM heeft een aantal risico’s en risicogroepen duidelijk in kaart gebracht. Dat zijn:

 • Je hebt meer dan 38 graden koorts én je hoest en/of je bent kortademig.
 • Deze verschijnselen zijn ontstaan binnen 14 dagen na een verblijf in de regio Gangelt (Duitsland). Waarbij je minstens twee uur intensief contact met de bevolking hebt gehad.
 • Of ontstaan binnen 14 dagen na verblijf in Taiwan, Japan, Maleisië, Thailand, Verenigde Arabische Emiraten, China (incl Hong Kong en Macau), Singapore, Zuid Korea, Iran, Noord Italië (Lombardije, Emiglia Romagna, Veneto, Piëmonte, Aostavallei, Trentino - Zuid-Tirol, Friuli-Julisch-Venetië, Ligurië).

Nieuwe bepaling van het RIVM is dat er nu ook gekeken wordt naar:

 • Mensen met lichte klachten
 • Die zijn ontstaan binnen 14 dagen na verblijf in  Taiwan, Japan, Maleisië, Thailand, Verenigde Arabische Emiraten, China (incl Hong Kong en Macau), Singapore, Zuid Korea, Iran, Noord Italië (Lombardije, Emiglia Romagna, Veneto, Piëmonte, Aostavallei, Trentino - Zuid-Tirol, Friuli-Julisch-Venetië, Ligurië).

Wanneer neem ik contact met de huisarts op?

Als je tot bovengenoemde risicogroepen hoort en de ziekteverschijnselen hebt, neem dan telefonisch contact op met je huisarts. Dan gaat het volgende protocol in werking. De huisarts vraagt een test aan bij de GGD. Ondertussen wordt de verdachte patiënt in isolatie gehouden. Dat kan in thuisisolatie of door opname in het ziekenhuis. Dat is afhankelijk van de situatie. Als de test positief is, dus als de persoon besmet is, blijft de patiënt in isolatie. De GGD doet dan zogenoemd contactonderzoek. Alle mensen waarmee de patiënt tijdens de besmettelijke periode contact heeft gehad, moeten gedurende de incubatietijd hun gezondheid in de gaten houden. Als zij ziekteverschijnselen krijgen moeten zij dat aan de GGD melden en begint het verhaal van vooraf aan.

Ik heb verschijnselen. Wat betekent dat voor mijn werk?

Heb je bovengenoemde verschijnselen. Neem dan telefonisch contact op met je huisarts. Hoor je tot de risicogroepen, dan zal de huisarts bovengenoemde procedure in gang zetten. Het is dan verstandig dat je thuis blijft. Neem dan ook meteen contact op met je leidinggevende en informeer hem/haar zo volledig mogelijk over de situatie.

Kan ik naar school of werk?

Scholen zijn gewoon open. Als je geen klachten hebt van verkoudheid, hoesten of koorts kan je gewoon naar school. Datzelfde geldt ook voor het werk.

Advies voor de inwoners van HEEL Nederland

Donderdag 12 maart 2020 hebben het Kabinet en het RIVM een nieuwe persconferentie gegeven. Daarin zijn de maatregelen voor HEEL Nederland verscherpt. Die maatregelen zijn als volgt: 

 • Voor heel Nederland geldt voor alle zorgmedewerkers: blijf bij verkoudheid EN luchtwegklachten EN koorts thuis. In alle andere gevallen (bij één van die drie of bij milde klachten) kunnen zorgmedewerkers gewoon komen werken.
 • Voor alle overige burgers en (koraal-medewerkers) blijft het eerdere advies van het RIVM gehandhaafd: beperk bij klachten als verkoudheid, hoesten of koorts je sociale contacten. Werk thuis, ga niet naar school of naar plekken waar veel mensen bij elkaar zijn.

Bekijk de nieuwe maatregelen op de website van de Rijksoverheid. 

Hygiënemaatregelen

Voor jezelf: 

 • Was je handen regelmatig. 
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog. 
 • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi die daarna meteen weg in een (afgesloten) prullenbak.

Voor cliënten en leerlingen:

 • Laat ze regelmatig hun handen wassen, bv. voor het eten en na het wc-bezoek. 
 • Probeer ze te laten hoesten en niezen in de binnenkant van hun elleboog en wees hier alert op. 
 • Gebruik papieren zakdoekjes (en gooi die daarna meteen weg in een afgesloten bak), gebruik zo veel mogelijk papieren handdoeken. 
 • Volg het hygiëneprotocol. 
 • Neem contact op met de medische dienst (of huisarts) als er sprake is van griepverschijnselen.

Meer lezen? 

Kijk voor meer vragen en antwoorden op de website van het RIVM: www.rivm.nl

Daarnaast biedt het RIVM regelmatig actuele informatie. Die vind je hier

Meer informatie over het advies van de RIVM vind je op de site van de rijksoverheid

Terug naar het overzicht