Balans tussen scherpe maatregelen en een zo normaal mogelijk leven

18 maart 2020

De crisisorganisatie van Koraal werkt op volle toeren. Rachele Arends, geneesheer-directeur bij Koraal laat zien hoe je elke dag opnieuw de balans zoekt tussen steeds scherpere maatregelen en ervoor zorgen dat cliënten en leerlingen een zo normaal mogelijk leven leiden.

"Het werkt bij Koraal niet anders dan bij mij of jou thuis. Wij krijgen allemaal te maken met maatregelen die ons dagelijks leven tijdelijk anders maken dan dat we gewend zijn. Maar gezondheid komt op de eerste plaats. En daar werken we nu met z'n allen aan: gezond blijven!"

Dagelijks overleg

"Toen er nèt sprake was van een coronavirus in China, zijn we bij Koraal in een klein comité bij elkaar gaan zitten met de vraag: wat komt er mogelijk ook op Nederland af en wat betekent dat voor Koraal? We hebben toen meteen de Koraal crisisorganisatie ingericht. Te weten: een overkoepelend Crisisbeleidsteam (CBT) en in elke regio een regionaal Crisisteam (CT)."

“De laatste vier weken hebben zowel het CBT als de CT’s in de regio dagelijks overleg gehad. Soms wel meerdere keren per dag. Want wat je nu al een tijdje ziet, is dat de ontwikkelingen heel snel gaan. Dat overheid en het RIVM bijna dagelijks met nieuwe richtlijnen en maatregelen komen. Dan geldt bij alles de vraag: wat betekent dat voor Koraal? Voor onze medewerkers, cliënten, leerlingen en hun ouders. Voor ons onderwijs, voor onze zorg en dagbesteding?”

“Het coronavirus is een risico voor iedereen, maar in het bijzonder voor kwetsbare mensen zoals wij die bij Koraal kennen. Wij doen er alles aan om de zorg en ondersteuning aan onze cliënten zo gewoon mogelijk door te laten gaan. Maar we zijn ook extra waakzaam. Dat betekent dat we als Koraal zijnde ook maatregelen moeten nemen die niet altijd even prettig zijn: geen bezoek aan onze locaties bijvoorbeeld of het stoppen met de dagbesteding. We doen dat allemaal in het belang van iedereen die bij ons woont, werkt en leert: cliënten, leerlingen, medewerkers, vrijwilligers, stagiaires. Allereerst uit zorg voor hun gezondheid. Maar ook om ervoor te zorgen dat wij onze cliënten de zorg en ondersteuning kunnen blijven bieden die zij nodig hebben.”

Terug naar het overzicht