Downpoli

Het Academisch Ziekenhuis Maastricht heeft een Downpoli; een polikliniek voor volwassenen met Downsyndroom. Een arts van Koraal werkt als hoofdbehandelaar op de Downpoli en ondersteunt de specialisten van het ziekenhuis bij de specifieke vragen van patiënten met Down.

Meer weten

Wilt u meer weten over de Downpoli? Neem dan contact op met AVG-arts Annemieke Wagemans.

Annemieke Wagemans

awagemans@koraal.nl

Mensen met Down die bij een instelling van Koraal wonen, hebben geregeld een consult bij hun eigen arts verstandelijk gehandicapten. Dat geldt niet voor mensen die thuis wonen of in kleinere voorzieningen. Die krijgen - als ze een jaar of twintig worden en niet meer bij de kinderarts komen - vaak niet de medische zorg die ze nodig hebben. De Downpoli voorziet in die behoefte.

Aan de poli zijn artsen verbonden die gespecialiseerd zijn in afwijkingen die veel voorkomen bij mensen met Down. Denk aan gehoorproblemen, oogafwijkingen en ontstekingen; afwijkingen die worden veroorzaakt door de chromosoomafwijking. Zo zie je bijvoorbeeld dat een oog steeds spitser wordt en iemand daardoor slechter kan zien. Of dat de lens veel sneller troebel wordt. Mensen met Down melden die problemen vaak niet of kunnen ze niet goed uiten. Er is dus alle reden om ze regelmatig te screenen en op die manier, preventief, erger te voorkomen.