Medische en paramedische zorg

Onze cliënten vragen om deskundigheid die helemaal aansluit bij hun zorg- en ondersteuningsvraag. Daarom is de zorg bij Koraal-locaties St. Anna, Op de Bies en Maasveld in handen van een deskundig team van gedragswetenschappers en van artsen die gespecialiseerd zijn in de zorg en behandeling van mensen met een verstandelijke beperking.

Bij Koraal werken we samen aan de maximale gezondheid van onze bewoners. We benaderen elke bewoner als een uniek persoon met eigen wensen en voorkeuren. En wij bieden de paramedische zorg en ondersteuning dichtbij en op maat. De paramedische teams van St. Anna, Op de Bies en Maasveld bestaan uit de volgende disciplines:

Medische Dienst

Onze cliënten kunnen dagelijks terecht bij de Medische Dienst, gewoon op de centrumlocaties van St. Anna, Op de Bies en Maasveld. Hier werken (AVG-)artsen en medisch assistenten. Eigenlijk net als bij een normale huisartsenpraktijk. Uiteraard is de Medische Dienst ook buiten kantoortijden op afroep bereikbaar.

Mondzorg

Bewoners van St. Anna, Op de Bies en Maasveld kunnen gebruik maken van onze eigen tandarts en mondhygiënist. Deze bezoeken de centrumlocatie wekelijks. Bewoners kunnen er terecht voor periodieke controles en gebitsreiniging, maar doorverwijzing naar een gespecialiseerde tandarts behoort ook tot de mogelijkheden wanneer dit nodig is.

Gedragsdeskundige

Bewoners die zich vaak geen houding kunnen geven in bepaalde situaties kunnen terecht bij één van onze gedragsdeskundigen. Dit is een orthopedagoog of psycholoog die goed luistert. En de cliënt en zijn omgeving helpt te leren omgaan met situaties die lastig zijn.

Logopedie

Bewoners die problemen hebben met spraak, taal, gehoor, eten of drinken kunnen terecht bij onze logopedisten. Deze helpen om een oplossing te vinden. Bijvoorbeeld met alternatieve of ondersteunende communicatiehulpmiddelen. Onze logopedisten letten er ook op dat mensen in de directe omgeving tips en middelen krijgen om zo goed mogelijk met de bewoner te kunnen communiceren.

Fysiotherapeut

Zonder pijn en fijn kunnen bewegen is een belangrijk onderdeel van de levenskwaliteit die je ervaart. Daarom is het goed om te weten dat je als cliënt van St. Anna, Op de Bies en Maasveld op de centrumlocatie terecht kunt bij een fysiotherapeut. Dit is een deskundige op het gebied van diagnostiek, behandeling en begeleiding van problemen op het gebied van bewegend functioneren.

Ergotherapie

Als een bewoner door een lichamelijke, zintuiglijke of psychische aandoening beperkt is in zijn dagelijkse handelingen, dan kan onze ergotherapeut helpen. Het doel hierbij is om de bewoner uiteindelijk zo zelfstandig mogelijk te laten functioneren. De ergotherapeut observeert, adviseert en behandelt om de kwaliteit van leven te optimaliseren. Hij werkt hierbij nauw samen met bijvoorbeeld onze fysiotherapeut, logopedist en diëtist.

Diëtist

Bewoners die vragen hebben over voeding of over gezond eten en drinken, kunnen terecht bij de diëtist. Ook is de diëtist er voor mensen die door ziekte of problemen speciale voeding nodig hebben, bijvoorbeeld sondevoeding of een dieet.

Maatschappelijk werker

Het kan altijd gebeuren dat het evenwicht in de woongroep of de sociale omgeving van een cliënt even zoek is. Bijvoorbeeld door een meningsverschil. Dit is dan niet fijn voor de sfeer. In dat geval kunnen cliënten terecht bij een maatschappelijk werker. Samen met deze medewerker wordt er gekeken naar hoe de problemen kunnen worden opgelost en hoe de situatie kan worden verbeterd. Met als doel dat de sfeer weer prettig wordt.

Geestelijk verzorger

Als een bewoner ergens mee zit of het moeilijk vindt om betekenis te geven aan een bepaalde gebeurtenis, dan kan deze terecht bij onze geestelijk verzorger. Deze luistert met volle aandacht en betrokkenheid naar zijn of haar verhaal en kan helpen om bepaalde dingen beter te leren plaatsen. Ook verzorgt de geestelijk verzorger regelmatig liturgische activiteiten.

Bewegingsagogen

De bewegingsagogen zijn verantwoordelijk voor de vitaliteit en het welzijn van de cliënten. Dit doen ze door cliënten te reactiveren en aan te zetten tot een sportieve en actieve levensstijl, waardoor ze een verminderd risico ontwikkelen in relatie tot ziekte en motorische beperkingen. Onze bewegingsagogen werken samen met onze arts, fysiotherapeut en ergotherapeut om een geïntegreerd bewegingsplan te maken.

Cliëntvertrouwenspersoon

Soms heb je een vraag of een klacht en kom je er met een begeleider niet uit. Of soms wil je alleen een goed gesprek Daarom hebben St. Anna, Op de Bies en Maasveld cliëntvertrouwenspersonen. Een cliëntvertrouwenspersoon is een partijdige ondersteuner, iemand die er speciaal voor cliënten is en aan wie deze hun persoonlijke verhaal in vertrouwen kunnen vertellen. De cliëntvertrouwenspersoon adviseert en helpt cliënten verder.

Specifieke zorgvragen

Koraal heeft veel specialismen in huis om de zorgvragen van onze cliënten te kunnen beantwoorden. Als een bewoner specifieke zorg nodig heeft die we niet op onze locaties kunnen bieden, dan kunnen we terugvallen op een uitgebreid netwerk in de regio. En zorgen we ervoor dat de cliënt de zorg krijgt die hij nodig heeft!