Skillslab

Koraal startte als eerste organisatie binnen de gehandicaptenzorg in Nederland met een skillslab. Een skillslab is een ruimte die is ingericht als een bewonerskamer. Hierin zijn alle benodigdheden aanwezig om op een praktijkgerichte manier (leerling)verpleegkundigen, verzorgenden en (para) medici te scholen of bij te scholen in hun verpleegtechnische vaardigheden. Zij leren daarbij niet alleen hoe zij bijvoorbeeld een spuit moeten zetten, maar vooral hoe ze dit moeten doen bij bewoners die soms extreem angstig zijn of niet aangeraakt willen worden.

Voordat we met een skillslab gingen werken, liepen de interne verpleegkundige leerlingen hun externe stage in een ziekenhuis. Veel leerlingen kwamen terug naar Koraal met een gevoel van ongenoegen. Ze leerden wel hoe ze moesten injecteren, maar niet hoe ze dat moesten doen bij een cliënt binnen de verstandelijk gehandicaptenzorg die bijvoorbeeld zeer angstig is.

Veilig behandelen

Met het opzetten van een skillslab had Koraal twee belangrijke doelstellingen voor ogen: het bevorderen van de klantgerichtheid én van de deskundigheid van de medewerkers. Hierdoor kunnen cliënten beter, efficiënter en bovenal veiliger worden behandeld. Voorheen werden verpleegtechnische vaardigheden voornamelijk getraind op de vaardigheid zelf. Er werd niet specifiek naar de wens van de cliënt gekeken en/of naar zijn of haar situatie. Er werd onvoldoende getraind in de houdingsaspecten die volgens mij niet los van de vaardigheid kunnen staan.

Trainen en toetsen

Binnen het skillslab oefenen we regelmatig met casuïstieken, natuurgetrouwe simulatiematerialen, simulatiecliëntenen op elkaar. Dat is de beste voorbereiding op de dagelijkse praktijk. Verder werken er drie verpleegkundigen in het skillslab die een specifieke skillslab training hebben gevolgd. Zij trainen en toetsen medewerkers en leerlingen van Koraal. Ook zullen zij op woningen advies geven omtrent hulpvragen van cliënten en/of medewerkers. We bieden deze scholen niet alleen aan onze eigen locaties aan, maar ook aan externe organisaties en ROC's.

Het skillslab werkt vanuit Koraal locatie Maasveld in Maastricht.