Veilig na loverboy/mensenhandel

Heb je een vriend die je dwingt met anderen naar bed te gaan? Ben je op een andere manier in gevaar? Zijn er mensen die geld aan je willen verdienen? Een veilige plek om te wonen is dan de eerste stap. Die plek bieden wij jou. Van daaruit ga je verder werken. Aan je eigen kracht.

Daarvoor hebben we YIP! Dat staat voor Your Inner Power. Yip! is een landelijk behandelprogramma voor jonge mensen met LVB en/of psychiatrische problematiek, die (vermoedelijk) slachtoffer zijn van mensenhandel en gedwongen prostitutie.

Mensen met een licht verstandelijke beperking zijn steeds vaker slachtoffer van seksuele uitbuiting. Hun beperking vraagt om een specifieke benadering waardoor het risico bestaat dat zij binnen het reguliere zorgaanbod niet de juiste hulp krijgen en steeds verder in een neerwaartse spiraal terecht komen.

Koraal en het Expertisecentrum Mensenhandel & (jeugd)prostitutie van Lumens hebben hun expertise op dit gebied gebundeld in Yip!. Samen bieden zij snelle en deskundige hulp aan slachtoffers van seksuele uitbuiting met een licht verstandelijke beperking en/of een psychiatrische problematiek

Vroegtijdig signaleren van misbruik

Als voormalig directeur van Koraal locatie Gastenhof zag hij ze regelmatig voorbij komen, de meisjes die hun lot onbewust in handen hadden gelegd van loverboys. Met alle gevolgen van dien. “Koraal moet hier iets aan doen”, vond Ben. Daar was de Raad van Bestuur van Koraal het roerend mee eens. Zo werd Ben programmadirecteur Mensenhandel en kreeg de opdracht om een gericht behandelaanbod voor deze kwetsbare doelgroep te ontwikkelen voor wat betreft preventie, ambulante en klinische zorg en nazorg. Alles op maat van de zorgvrager.

Inmiddels zijn we twee jaar verder. Koraal heeft de samenwerking gezocht met overheid, wetenschappers en zorgaanbieders. Want de doelgroep en problematiek is zo complex, dat kun je niet alleen. Koraal vervult een voortrekkersrol. Wij zetten de koers uit, vragen subsidies aan en maken verbinding met de juiste partijen. Er is een visie op het thema ontwikkeld en er ligt een plan van aanpak.

Onderdeel daarvan is een behandelaanbod op maat voor slachtoffers. Dat is in april vorig jaar gestart en voorziet in een grote behoefte. Maar onze focus ligt op preventie. Op het voorkomen dat jongeren met een licht verstandelijke beperking slachtoffer worden van misbruik. Daarom investeren we vooral in scholing en deskundigheidsbevordering van hulpverleners, leerkrachten en familieleden. We leren hen om signalen in een vroegtijdig stadium op te pikken. Dat kan een hoop ellende voorkomen. Lees verder.

Meer weten?

Wil je meer weten over Yip! en het behandelprogramma dat wij aanbieden aan slachtoffers van mensenhandel? Bekijk dan eens onze brochure of flyers door op een van de onderstaande items te klikken...