Expertisepunt Verstandelijke Beperking

Expertisepunt Verstandelijke Beperking is een platform waarop kennis over mensen met een (licht) verstandelijke beperking wordt gedeeld. Wij ondersteunen eerstelijns hulpverleners en het sociaal domein. Graag helpen wij u verder bij het vinden van de juiste zorg en hulpverlening. Ook bij expertise overstijgende vragen zijn wij uw aanspreekpunt.

Doelstelling

Onze doelstelling is het vergroten van kennis en deskundigheid met betrekking tot mensen met een verstandelijke beperking. Op deze manier hopen wij op een vroegtijdige signalering en preventie bij specifieke problematiek. Wij werken vooral met de mogelijkheden en talenten van mensen en leggen minder nadruk op beperkingen.

Deelnemende organisaties

Expertisepunt Verstandelijke Beperking is een samenwerkingsverband van een groot aantal zorgaanbieders en zorgorganisaties in Midden-Limburg. Samen met Zuyd Hogeschool, verzekeraars, gemeente Roermond en Provincie Limburg wil Koraal de kennis over mensen met een (licht) verstandelijke beperking vergroten.

Eigen regie, eigen kracht

De zorgaanbieders en zorgorganisaties die aan Expertisepunt Verstandelijke Beperking zijn verbonden beschikken over veel kennis van mensen met een (licht) verstandelijke beperking. Kennis die wij graag delen met anderen. Juist om ervoor te zorgen dat ook deze mensen - samen met hun netwerk - regisseur kunnen zijn van hun eigen leven en actief kunnen deelnemen aan de maatschappij. Wij denken niet in beperkingen, maar in mogelijkheden.

Hoe kunnen we helpen?

  • Op het online platform* van Expertisepunt Verstandelijke Beperking vindt u informatie, tips en antwoorden op veelgestelde vragen als: hoe herken ik een (licht) verstandelijke beperking? Hoe pas ik mijn communicatie aan en waar moet ik op letten bij ouder wordende mensen met een verstandelijke beperking? Daarnaast vindt u er meer informatie over de sociale kaart van de doelgroep en ziet u welke zelfhulp-apps en technologieën u als zorgprofessional kunt aanraden.

    Bezoek het platform op www.expertisepuntvb.nl
     
  • U kunt onze Kennis-app LVB downloaden over bewustwording, herkenning, communicatie en bejegening wanneer u vermoedt dat er sprake is van een licht verstandelijke beperking. U vindt de Kennis-app LVB in de App Store en in de Google Play Store.
     
  • Naast kennisdeling via ons online platform en de Kennis-app LVB kunt u bij ons terecht voor advies en ondersteuning bij specifieke casussen. Heeft u behoefte om een specifieke casus te bespreken of vindt u het prettig wanneer iemand u helpt met doorverwijzing en triage? Dan kunt u via het online platform van Expertisepunt Verstandelijke Beperking contact opnemen met onze experts. De nadruk ligt hierbij altijd op preventie en ondersteuning van het netwerk en u als zorgprofessional. Doel is dat mensen met een (licht) verstandelijke beperking zo goed mogelijk worden ondersteund en zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen.

Meer informatie

Wilt u meer weten over Expertisepunt Verstandelijke Beperking? Bezoek dan het online platform of bekijk de onderstaande brochure.