‘Al snel het gevoel alsof je nooit bent weggeweest’

26 mei 2020

“Voor zo’n eerste dag heb je een kriebel in je buik. Het lijkt of je weer begint na een zomervakantie. Maar toen de leerlingen binnenkwamen, voelde het meteen als een warm bad.” Cindy de Peijper was maar wat blij toen zij op maandag 11 mei de kinderen van haar groep 7/8 (de Hazelaar) weer kon verwelkomen. En na acht weken thuis zitten, was dat gevoel grotendeels wederzijds.

“Sommigen waren niet blij, omdat ze weer van half negen tot twee uur moesten werken. Thuis konden ze hun eigen planning aanhouden”, schetst hun leerkracht. En dat betekende nogal eens buitenspelen en Netflixen. “Maar ook bij deze leerlingen merk je dat ze de structuur weer snel omarmen en dan is het alsof je nooit bent weggeweest.”  

Cindy (33) kijkt terug op ‘een fijne eerste week’ op haar school voor speciaal basisonderwijs, de Koperakker in Rijsbergen. Even kwam ze in een lichte stormingsfase terecht. Kinderen zoeken daarbij hun positie in de groep. “Maar het was goed om die snoetjes weer voor mijn neus te hebben.” Ook voor het sociaal-emotionele aspect. “Dat kun je thuis niet trainen. Daar kom je minder situaties tegen waarin het misschien even niet gaat zoals het zou moeten gaan. In een klas moet je rekening houden met de wensen en gevoelens van dertien anderen.”

Toen de regering besloot dat de scholen op 16 maart dicht moesten, voelde haar gemoedstoestand als een emotionele achtbaan. Niet alleen was ze bezorgd om haar leerlingen, Cindy is op haar school ook de ICT-coördinator. “Je bent dan toch het aanspreekpunt. Voordeel bij een nadeel was dat iedereen nu moest. Wat dat betreft was het bewonderenswaardig hoe snel het onderwijs op afstand bij De Koperakker was geregeld. Ik ben hartstikke trots.”

Nu ze weer hun klas in mogen, moeten de leerlingen (11-13 jaar) soms wel acht tot tien keer per dag hun handen wassen. De meesten pikken alle voorzorgsmaatregelen goed op volgens de leerkracht. “Maar je merkt ook dat kinderen er grappen over gaan maken wanneer iets spannend, ongrijpbaar of onvoorstelbaar is. Niet de juiste, maar ook dat is een manier van verwerken.”

Ze verwacht dat de maatregelen dit schooljaar zeker nog blijven gelden. Of na de zomer alles weer bij het oude is? Ze heeft geen idee. Voor nu geniet ze van de fysieke aanwezigheid van haar leerlingen. “Dat het weer mogelijk is om een grapje te maken, iets luchtigs te bespreken; dat soort kleine dingen.”

Terug naar het overzicht