De school mag open: fijn voor kind én ouders

26 mei 2020

“Oh wat fijn. Niet alleen voor mij maar ook voor de ouders, dat hun kinderen weer terug in het ritme kunnen komen. Dat ze niet meer tegen de problemen van het thuisonderwijs aan hoeven te lopen.” Dit was het eerste dat leerkracht Lieke van Miert (26) van Koraal-school De Koperakker in Rijsbergen dacht, toen het kabinet aankondigde dat de scholen op 11 mei weer open gingen.

Want hoewel de twaalf leerlingen van haar groep 5 (de Berk) thuis snel online onderwijs konden volgen, heeft zij veel moeten investeren in de contacten met ouders. Wanneer die niet zo vaardig waren met een computer, hielp Lieke ze via de telefoon stap voor stap.

Op den duur ging zij haar leerlingen wel missen, met name de humor. De leerkracht kon eveneens niet even een collega aanklampen als ze advies nodig had. De blijdschap was daarom groot toen de school voor speciaal basisonderwijs weer open mocht, al gold dat in eerste instantie vooral voor haarzelf.

“De leerlingen kwamen die maandag heel rustig binnen. Het leek wel alsof ze geen lange periode thuis waren geweest. We hebben daarna lang gepraat over corona en thuis werken. De kinderen waren wel blij, maar je merkte dat pas echt als ze bij het buiten spelen de vrijheid kregen. In de klas vonden ze het met name heel fijn om weer in een structuur te zitten.”

Lieke had wel haar lokaal anders ingedeeld, zodat ze tussen de tafeltjes brede looppaden heeft. De ‘gedragslessen’ werden aangepast op het thema corona: hoe moet je je handen wassen en in je elleboog niezen, op anderhalve meter van volwassenen blijven en onthouden dat je in de klas moet blijven.

“Ik merkte dat die anderhalve meter lastig voor ze is. Het zijn kinderen, die willen soms iets laten zien en komen dan toch dicht bij je. Op het schoolplein hebben we daarom met de meetlat een cirkel om iemand gemaakt, zodat duidelijk zichtbaar was hoeveel afstand ze moeten houden.”

Lieke kijkt terug op een heel leuke eerste week en is supertrots op haar klas. Als ze iets zou mogen meenemen uit de periode van thuis werken, is dat het online huiswerk geven en de extra contacten met ouders. “Je belde ze nu niet omdat er op school iets was voorgevallen, maar om te melden dat hun kind het die dag goed had gedaan. Dat vinden ouders fijn om te horen.”

Terug naar het overzicht