Het Olivijncollege en Via Almata staan stil bij de Dag van de Rechten van het Kind

16 november 2020

Op 20 november 1989 namen de Verenigde Naties het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind aan. In dit Kinderrechtenverdrag staan 54 artikelen met afspraken over de rechten van kinderen en jongeren tot 18 jaar. Bijna alle landen in de wereld hebben het Kinderrechtenverdrag ondertekend. Nederland ook, sinds 1995. In de week van 16 t/m 20 november besteden Via Almata en Het Olivijncollege (een Koraal-school voor voortgezet speciaal onderwijs in Ossendrecht) aandacht aan de rechten van kinderen.

Bij Koraal-partner Via Almata verblijven jongeren waarvan de jeugdrechter vindt dat ze beter niet thuis kunnen blijven. Het kan zijn dat het de ouders (tijdelijk) niet lukt om hen een thuis te bieden omdat er veel problemen zijn. De jongeren verblijven er tijdelijk. Samen met jeugdzorgwerkers en andere deskundigen werken de jongeren en ouders aan hun toekomst. Dat kan weer thuis bij hun ouders zijn maar soms ook worden jongeren begeleid om met ondersteuning zelfstandig te kunnen wonen. Het Olivijncollege verzorgt het onderwijs voor deze jongeren.

Het Olivijncollege en Via Almata staan stil bij de Dag van de Rechten van het Kind
Het Olivijncollege en Via Almata staan stil bij de Dag van de Rechten van het Kind
Het Olivijncollege en Via Almata staan stil bij de Dag van de Rechten van het Kind

Week van de rechten van het kind
In de week van 16 t/m 20 november stellen en beantwoorden Via Almata en Het Olivijncollege vragen zoals; Wat zijn precies de rechten van een kind? En welke rechten hebben jongeren die met jeugdzorg te maken hebben? Welke rechten hebben jongeren als ze voor een rechter moeten komen? Welke huisregels vinden we belangrijk bij of welke kunnen we het beste maar meteen afschaffen?

In de week voorafgaand aan de Dag van de kinderrechten staan de jongeren stil bij hun rechten. De week start met een feestelijk gedekte ontbijttafel. In de dagen daarop volgend worden tijdens de onderwijslessen elke dag door de medewerkers van Via Almata en Het Olivijncollege de kinderrechten behandeld en gaan we in gesprek over wat onze jongeren er nou zelf van vinden. De afsluiting is op vrijdagmiddag met allerlei sportieve activiteiten én een echte frietkar.

Bij Via Almata en Het Olivijncollege vinden we het belangrijk dat jongeren de kans krijgen om mee te praten en te denken over de zaken die voor hen belangrijk zijn. Meedoen aan de Dag van de Rechten van het Kind is een manier om daar vorm aan te geven.

Terug naar het overzicht