Jongeren en leerlingen over corona: Hermen

04 mei 2021

In de tussentijd is iedereen wel een beetje klaar met corona. Alleen is corona nog niet klaar met ons. Gelukkig klinken er geluiden dat er in de zomer weer meer mogelijk wordt. Dat is een mooi vooruitzicht, maar voor het zover is moeten we nog even geduld hebben en positief blijven. Wat dat betreft kunnen we soms nog best iets leren van onze cliënten en leerlingen

Hermen Horzelenberg doet in mei eindexamen havo aan Het Brederocollege in Breda. De voorbereidingen daarop verlopen echter heel anders dan hij had verwacht. “Je gaat naar school om te kunnen focussen”, zo begint Hermen zijn betoog. “Dus was het ontzettend wennen toen het onderwijs tijdens de eerste lockdown opeens thuis plaatsvond. De structuur waar ik aan gewend was, viel weg. Geen docent meer die zei dat ik moest opletten, terwijl ik dat juist nodig heb."

"Vanuit mijn bed belandde ik meteen in mijn schoolomgeving. In- en ontspanning liepen volledig door elkaar. Dat werkte niet. Dus zat ik veel te chatten en te gamen en schoot het schoolwerk er vaak bij in. Daardoor liep ik een leerachterstand op. Dat veroorzaakte de nodige stress, want ik had permanent het gevoel dat ik tekortschoot. Mijn mentor begreep dat. Tijdens onze wekelijkse gesprekken pepte hij me telkens weer op.”

Jongeren en leerlingen over corona: Hermen

“Als eindexamenleerling mocht ik tijdens de tweede lockdown gelukkig voor halve dagen naar school. Daar was ik ontzettend blij om. Dat ik school nog eens zou gaan missen, had ik zelf nooit gedacht. Maar na maanden zonder, zag ik de positieve  kanten ervan. Nog steeds heb ik moeite met focussen thuis. Maar het helpt dat ik er goed over kan praten met mijn ouders. Die hebben altijd een luisterend oor. Net als mijn mentor.”

“Ik werd behoorlijk met mezelf geconfronteerd in het afgelopen jaar. Daar werd ik niet altijd vrolijk van. Toch heeft het me veel gebracht. Ik heb mezelf beter leren kennen en heb ontdekt dat ik het interessant vind om te onderzoeken hoe mensen in elkaar zitten. Dat is ook de richting die ik na de havo op wil gaan. Ik denk aan psychologie of sociologie. Maar eerst nog ‘even’ mijn diploma halen. Daar heb ik voorlopig mijn handen vol aan.”

Terug naar het overzicht