Mensenhandel.... we pakken dat samen aan!

18 april 2019

We kijken terug op een bijzonder symposium over seksuele uitbuiting en mensenhandel. Een strafbaar feit dat immense sporen achterlaat. Gelukkig dat er zoveel mensen zijn -ruim 250 professionals waren vandaag te gast- die samen met ons verkennen hoe we het met elkaar nog beter weten te voorkomen, aan te pakken en de best denkbare behandeling te geven aan slachtoffers.

Zowel meisjes en jonge vrouwen, als jongens en jonge mannen. Ook staan we stil bij de vraag hoe we de daders kunnen stoppen.  We hadden boeiende en betrokken sprekers: Herman Bolhaar nationaal rapporteur mensenhandel, Erik Gerritsen secr. generaal VWS, Conny Rijken prof human trafficking and globalization, Noor Landsmeer, kinderarts die de aanwezigen bewust masker van de omvang van misbruik. ‘Het komt ook in je eigen omgeving veel vaker voor dan je denkt’.

 

Indrukwekkend was het verhaal van ervaringsdeskundige Mohini. Zij hield een warm pleidooi voor maatwerk. ‘We hebben allemaal ons eigen verhaal. Zijn allemaal anders. Behandel ons dan ook niet hetzelfde. Haal ons uit die slachtofferrol. We zijn survivors! En... geloof ons. Geloof ons verhaal!’

Erik Gerritsen, secr. Generaal van VWS, had een bijzondere primeur: hij kondigde vandaag officieel het behandelprogramma aan voor jongens en jonge mannen. Een doelgroep met een heel eigen problematiek.

Er is vandaag veel kennis en ervaring gedeeld. Wat we vooral zullen meenemen is de awareness dat we mensenhandel en seksuele uitbuiting samen en integraal moeten aanpakken!

Terug naar het overzicht