Middelengebruik… hoe gaan we daar bij Koraal mee om?

10 december 2019

Jongeren met een licht verstandelijke beperking kunnen verslaafd raken, bijvoorbeeld aan alcohol en drugs. Geldt dat alleen voor hen? Nee natuurlijk! In alle lagen van de samenleving zien we een toename van middelengebruik, ook al wordt hiermee vaak de wet overtreden. Wel zijn jongeren met een verstandelijke beperking eenvoudiger te beïnvloeden, kwetsbaarder en minder in staat om de gevolgen van gebruik te overzien. Voor deze jongeren is er dus een passend aanbod nodig. Hoe gaan wij daar binnen Koraal mee om? En hoe kunnen we jongeren motiveren om hun gebruik van middelen als alcohol en drugs te veranderen?

Zondagavond 22 september. Bij Koraal locatie De La Salle in Boxtel rijden ambulances het terrein op. Nog voor middernacht verschijnen er berichten op internet dat jongeren van De La Salle in het ziekenhuis zijn beland, vermoedelijk na inname van xtc. Twee jongeren, van wie één oud-cliënt, zijn eerder die avond naar de locatie in Boxtel gekomen, reconstrueert Justin Meeuwsen, verpleegkundig specialist GGZ bij De La Salle. “Samen met drie jongeren die hier intramuraal verblijven, hebben ze aan de rand van het terrein pillen geslikt en zijn vervolgens onwel geworden. De groepsleiding heeft ze naar binnen gebracht en 112 gebeld. De jongeren zijn daarna naar het ziekenhuis gebracht.” Daaruit worden ze een dag later ontslagen.

Veiligheid bieden
De schrik zit er goed in, dat mag duidelijk zijn. Bij de jongeren zelf, die dachten plezier te beleven aan een pil. Bij hun medebewoners, die hen op een brancard afgevoerd zagen worden. Bij ouders, die verwachten dat hun kind bij De La Salle veilig woont. En zeker ook bij medewerkers van De La Salle. “Wat ik mooi en bijzonder vind, is hoe de groepsleiding heeft gehandeld”, zegt Dave van den Berg met gepaste trots. Hij heeft een rijk verleden in de jeugdhulpverlening en is sinds enkele maanden ontwikkelaar bij het Kenniscentrum van Koraal. “Het belangrijkste wat je in zo’n situatie moet doen, is veiligheid bieden. Zeker in een omgeving die in rep en roer is. Ze hebben ervoor gezorgd dat er snel medische hulp aanwezig was, zodat het goed is afgelopen.”

Voorkomen
Hoe kon dit gebeuren? Het is logisch dat Koraal het gebruik van en dealen in deze middelen op haar locaties niet tolereert. Maar voorkomen dat het gebeurt - zeker op een open terrein als dat van De La Salle - is zo goed als onmogelijk. Dat gaf Koraal-bestuurder Ingrid Widdershoven enkele dagen later in het Brabants Dagblad ook ruiterlijk toe. “Dat artikel is in heel Nederland door allerlei instanties omarmd”, zegt Dave.

“Je laat zien waar je in de jeugdhulp dagelijks mee te dealen hebt. Het is immers een doelgroep die kampt met complexe problemen.” In de ogen van Justin is het belangrijk om eerlijk te zijn. “Dan kun je ook reële verwachtingen scheppen. Het is een open terrein en met een doelgroep die ontdekkend is, is het een illusie om te zeggen dat de veiligheid hier voor 100 procent is geborgd.”

Terug naar het overzicht