Paro, de robotzeehond

27 januari 2020

In december 2019 werd bij Koraal locatie St. Anna de Paro robotzeehond geïntroduceerd. De Paro is een robot in de vorm van een knuffelzeehond. Hij heeft verschillende soorten sensoren waardoor hij reageert op aanraking, licht en geluid. Paro wordt sinds 2003 met positieve effecten toegepast in de psychogeriatrische zorg bij mensen met dementie.

Ook bij mensen met autisme heeft Paro zich bewezen. De Paro is een aantal weken geleend bij het digital health center (Nijmegen). Tijdens deze introductie wilden we onderzoeken of de Paro geschikt is voor mensen met een matige verstandelijke beperking met psychogeriatrische problemen en uiteenlopende hulpvragen: activeren of juist tot rust brengen, contact maken, aandacht vergroten en in het algemeen: het verbeteren van kleine geluk van de individuele bewoner.

Klein geluk
Op één van de ouderenwoningen zijn begeleiders enthousiast over de Paro en het effect dat hij heeft op de bewoners. “Een van onze bewoonsters met dementie is vaak onrustig en verdrietig. Door de Paro hebben we de mogelijkheid om haar een stukje rust en afleiding bieden, ook al is dit soms maar voor een korte tijd. De Paro trekt aandacht door aankijken en te bewegen, stimuleert actie-reactie.”

Bij een andere bewoonster valt op dat het contact wat makkelijker kan worden aangegaan en dat ze wat meer wakker en actief lijkt te zijn. Samen kijken, aaien en verwonderd zijn over de bewegingen en geluiden van de Paro, dat geeft plezier.

Op de dagbesteding hebben cliënten ook kennis gemaakt met de robotzeehond. De zeehond is hier eveneens enthousiast ontvangen. Een aantal bewoners raken gefascineerd door de bewegingen en geluidjes, knuffelen en aaien het dier en gaan in contact met hun omgeving. Opvallend is dat in een groepssituatie bewoners elkaar stimuleren en helpen om de Paro aan te raken en te aaien. Soms is er even tijd nodig om te wennen aan het dier, daarom is het belangrijk om de Paro samen met een vertrouwde begeleider te introduceren.

De Paro kan ook voor andere doelgroepen een meerwaarde zijn. Bewoners die behoefte hebben aan een ontspanningsmoment kunnen zich met de robot terugtrekken en genieten van de sensorische ervaring die de knuffel biedt. Het volgen van de bewegingen, de geluidjes, de zachte vacht, de contrasterende kleuren kunnen een hele belevenis zijn. Bij bewoners die wat meer gespannen zijn kunnen gebaad zijn bij de trillingen en het gewicht van de knuffel. Daarnaast kan de robot bijdragen in het activeren van de bewoner, het contact maken en communiceren. Waarschijnlijk kan de Paro op het gebied van basale stimulatie ene waardevolle aanvulling zijn in het dagprogramma van de verschillende doelgroepen. Het is de moeite waard om verder te kijken naar de mogelijkheden van de Paro binnen Koraal.

Terug naar het overzicht