Het goed leven gesprek van Ritchie

24 mei 2022

Ritchie woont in één van de groepswoningen van St. Anna in Weert en werkt bij de Piahoeve. Eind 2019 werd hij geïnterviewd over Het Goed leven gesprek. Het Goed leven gesprek is een hulpmiddel dat bij Koraal-locaties St. Anna, Maasveld en Op de Bies wordt ingezet om de wensen, dromen en hulpvragen van een cliënt in beeld te krijgen. Deze basisbenadering wordt het hele jaar door toegepast om zo de echte vraag van de cliënt te achterhalen.


Ritchie werkt op de Piahoeve

Waar wordt iemand gelukkig van? Wat wil iemand graag doen? En wat wil en kan iemand nog leren? Dat staat centraal in de Goed leven gesprekken waar, naast de cliënt en zijn begeleider, ook familie of andere vertrouwelingen aan deel kunnen nemen. Het is niet altijd in de vorm van een (officieel) gesprek, maar wordt afgestemd op de cliënt en kan bijvoorbeeld ook tijdens observatie, koken of een spelactiviteit plaatsvinden. Het doel is zijn of haar leven te stabiliseren of te verbeteren.  

Twee jaar later 
Tijdens het interview in 2019 kwamen de wensen en dromen van Ritchie ter sprake, maar ook: wat zou hij graag anders willen? Het artikel is destijds verschenen in de KleurRijk, het magazine voor medewerkers van Koraal. Aangezien dit interview alweer ruim twee jaar geleden heeft plaatsgevonden, was de cliëntenredactie van Koraal regio Noord- en Midden-Limburg benieuwd of de wensen en dromen van Ritchie inmiddels zijn uitgekomen. En dus werkten ze een interview uit op papier en legden ze een vraaggesprek met hem op video vast.  


Dylano interviewt Ritchie

Grootste wens 
Zo vroeg Dylano de Gussem onder andere aan Ritchie: “Wat was twee jaar geleden jouw grootste wens?” Waarop Ritchie vertelt: “Ik wilde terug naar mijn oude werkplek. Bij de boerderij in Koningslust. Ik wilde eigenlijk meer rust tijdens het werk.” Ook kwam aan de orde of zijn grootste wens is uitgekomen, wie er mee heeft geholpen en of het Goed leven gesprek een echt gesprek is. Voor Ritchie heeft het Goed leven gesprek in elk geval veel opgeleverd.

Hij werkt nog steeds bij de Piahoeve, maar zijn werk is daar nu rustiger geworden. Dat vindt hij fijn. Ans Thijssen en z’n pb-er Rina hebben daarbij geholpen. Het Goed leven gesprek is dan ook een mooi voorbeeld van wat we met de nieuwe strategie langdurige zorg van Koraal willen bereiken: samen van betekenis zijn!

 
Ritchie met Ans Thijssen

Wil je het interview van Ritchie en Dylano bekijken? Klik op het filmpje hieronder:

Terug naar het overzicht