Seniorengroepen van St. Anna ontvangen interactieve robotdieren

10 februari 2023

Onlangs hebben de woongroepen en de dagbestedingsgroepen van de ouderenzorg van St. Anna twintig interactieve robotdieren ontvangen. Een interactief robotdier is een innovatieve oplossing voor een ‘echt’ huisdier. Het robotdier ziet er niet alleen levensecht uit, maar voelt en klinkt ook als een echt dier. De robotdieren werden aangeboden door de Stichting Weerter Bedrijvencompetitie ‘Greep naar de Hoorn’ in samenwerking met Steunfonds Vrienden van St. Anna. Koraal locatie St. Anna biedt zorg, behandeling, begeleiding en ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking die complexe zorgvragen hebben en is gelegen in Heel.


De overhandiging van de cheque

Met een heerlijk zachte vacht en authentieke geluiden is een robotdier een mooie vervanging voor een echt dier. De dieren zijn van grote meerwaarde als therapeutisch ondersteunend middel, in de zorg en dagbesteding. Claudia Eijkelenbergh, teamleider senioren bij St. Anna: “In het verleden is er binnen onze doelgroep getest met robotdieren. Deze interactieve dieren zijn speciaal ontwikkeld voor de ouderenzorg en bewegen en reageren bijna zoals een echte kat of hond. De aaibare vacht, de grote ogen en de bewegingsreacties zorgen voor bijzondere momenten tijdens het gebruik. Er is gebleken dat de dieren zorgen voor stressvermindering en dat de interactie tussen cliënten en zorgverleners wordt gestimuleerd. Onze cliënten ervaren (meer) plezier, de motoriek verbetert en het zorgt voor ontspanning. Met deze mooie donatie kunnen we onze cliënten een fijnere daginvulling geven, daar zijn we enorm dankbaar voor.” 

Robotdieren zijn een mooie vervanging voor echte dieren

Het verschil maken 
De donatie is tot stand gekomen door de inzet van het Steunfonds Vrienden van St. Anna. Deze vriendenstichting maakt projecten of activiteiten mogelijk voor cliënten van St. Anna die niet via de reguliere financieringsstroom geboden kunnen worden. Voorzitter Arie van der Lee: “Dat zijn nu juist de dingen die voor een cliënt het verschil maken, de extra’s die het leven aangenamer maken. Als vriendenstichting proberen we daar ons steentje aan bij te dragen. Wanneer er een projectaanvraag bij ons binnenkomt, gaan we op zoek naar passende financiering. De aanvraag met betrekking tot de robotdieren vonden we meteen erg bijzonder. Toen we op zoek gingen naar financiële middelen kwam de Stichting Weerter Bedrijvencompetitie ‘Greep naar de Hoorn’ in beeld. 

Mooie bestemming
De Stichting Weerter Bedrijvencompetitie bestaat uit een aantal serviceclubs en organiseert jaarlijks een ludieke sportdag voor bedrijven- en instellingenteams in Weert: ‘Greep naar de Hoorn’. De inkomsten die tijdens deze sportdag gegenereerd worden, worden gedoneerd aan goede doelen. Ook de interactieve robotdieren voor St. Anna werden uitgekozen. Janske van Santvoort en Rob Verbrugge hebben namens ‘Greep naar de Hoorn’ de donatie aangeboden: “Het was heel bijzonder om de groep senioren te mogen bezoeken. We konden meteen met eigen ogen zien hoeveel impact de interactieve robotdieren hebben. Zo leuk om te zien hoeveel plezier deze mensen eraan beleven! Een mooie bestemming voor onze donatie.”

Bezoek aan de groep senioren

   

Terug naar het overzicht