Het mooiste meisje van de klas was een jongen

12 oktober 2021

De autistische Darren wordt geboren in het lichaam van een jongen, maar wil al vanaf zijn peutertijd niets liever dan een meisje zijn. Maar hoe doe je dat in een maatschappij waar mensen in hokjes denken?

Darren is al vroeg in haar proces client bij Koraal Gastenhof poli in Sittard. Samen met haar moeder heeft ze onlangs haar verhaal gepubliceerd. In dit openhartige boek beschrijft moeder Diana vanuit de beleving van Darren zijn transgenderproces tot meisje, vanaf het eerste tot aan het achttiende jaar. 

Ontwikkelingsachterstand
Diana Stribos vertelt het verhaal van Darren’s ervaringen in dit boek in de ik-vorm. Darren heeft sinds zijn geboorte een complexe vorm van autisme en een zware ontwikkelingsachterstand. Hij kan tot zijn 7e jaar nauwelijks praten. Al die jaren was zijn moeder zijn ‘stem’.

Fantasiewereld
Als kleuter ‘verstopt’ Darren zich in een fantasiewereld, en probeert de oorbellen, jurken, schoenen en bh’s van zijn zus en moeder. Diana heeft haar kind vanaf het prille begin serieus genomen en gaat met hem op zoek naar hulp. In de jaren die volgen wordt het steeds duidelijker dat Darren geaccepteerd wil worden zoals hij zich voelt, een meisje.
Ondanks tegenwerking vanuit de omgeving start Darren met steun van zijn moeder een transitieproces. Stap voor stap boeken ze vooruitgang; op het gebied van zijn transitie, maar vooral op het gebied van zijn autisme. Darren leert praten en ontwikkelt zich boven verwachting goed.
Darren is bijna twaalf jaar als bij het VUmc de diagnose genderdysforie wordt gesteld. 
De coming-out op school zorgt ervoor dat hij eindelijke volledig meisje mag zijn. Na de start van de puberteitsremmers ontwikkelt Darren zich in een razend tempo. De eerder zo teruggetrokken, verlegen en zeer autistische puber blijkt tot dingen in staat te zijn die niemand voor mogelijk hield.


Een droom die uitkomt, maar Darren slaat volledig door in meisjeskleding en gedrag. De start van haar puberteit zorgt voor vele gênante en moeilijke momenten. Enerzijds wordt de knappe puber tot haar grote verrassing razend populair, anderzijds zijn er het onbegrip en de harde vooroordelen van de buitenwereld. wordt uitgemaakt voor homo en manwijf, zijn haar dagen op school een hel.

Nu, op 18-jarige leeftijd heeft Darren haar plek in de samenleving gevonden. Ze accepteert haar lichaam volledig en voelt zich gelukkig. Regelmatig geeft ze nu samen met haar moeder lezingen over haar 
transitie-ervaringen en colleges aan de universiteit, samen met een GGZ-psycholoog.

Het gaat goed!
Darren Beau (2002) zit op dit moment goed in haar vel en werkt sinds enkele jaren bij de HEMA en doet incidenteel modellenwerk. En ze deelt actief haar dagelijks leven op Instagram.
Diana Stribos (1969) heeft in het verleden enige tijd Sociale Wetenschappen gestudeerd. Door de opvoeding van haar eigen kinderen die ‘anders’ zijn, is zij inmiddels ervaringsdeskundige als het gaat over autisme, LVB (licht verstandelijke beperking) en genderdysforie. Ze begeleidt Darren dagelijks, naar een zo zelfstandig mogelijk leven als jonge vrouw, én ondersteunt en coacht mensen bij veranderingsprocessen. Diana woont met haar man en twee dochters in Zuid-Limburg.

Wil Hermans
Eind september werd het boek van Darren en Diana gepresenteerd op een prachtige locatie in Meerssen. Systeemtherapeut Wil Hermans, Koraal Poli Gastenhof, mocht het eerste exemplaar van het boek in ontvangst nemen. Wil sprak Darren en Diana toe in een mooie speech. Wil je meer weten over het verhaal van Darren? Kijk op www.darrenbeau.nl

Terug naar het overzicht