Belevingstuin De Hondsberg van start

15 april 2024

Rotary Club Oisterwijk de Kampina en Rotary Club Oisterwijk steken de handen uit de mouwen!

De Hondsberg start op haar terrein met het ontwikkelen van een belevingstuin. Op zaterdag 13 april sloegen Rotaryclub Oisterwijk de Kampina en Rotary Club Oisterwijk de handen ineen om dit mooie project mogelijk te maken. De ontmanteling van de verouderde kinderboerderij markeerde de start van de belevingstuin.

Hulp van Rotary van onschatbare waarde

Al vroeg op de ochtend stonden tien vrijwilligers van Rotary Club Oisterwijk de Kampina en Rotary Club Oisterwijk klaar om de verouderde kinderboerderij te ontmantelen. Zij kregen ondersteuning medewerkers van Koraal en Grasveld Tuin- en Landschapsarchitecten. In het zonnetje verdwenen als snel de omheining, de vogelkooi en konijnenkokken. Een grondwerker werd ingezet om het grovere werk en vuil aan te pakken.

Directeur Marieke van Meerten kijkt terug op een geslaagde dag. “Iedereen heeft heel hard gewerkt. We zijn erg blij met de steun van Rotary Club Oisterwijk de Kampina en Rotary Club Oisterwijk. Hun betrokkenheid bij de lokale gemeenschap en hun inzet voor het welzijn van kinderen van De Hondsberg maken deze samenwerking van onschatbare waarde.”

Het hekwerk wordt verwijderd
Een welvediende pauze

Belang van de belevingstuin

De Hondsberg biedt zorg aan kinderen met een (vermoeden van) een licht verstandelijke beperking en zeer ernstige gedragsproblematiek. Vaak hebben deze kinderen al veel hulpverleners gezien, zonder een passende oplossing te vinden. Directeur Marieke van Meerten benadrukt het belang van rust en ruimte voor deze kinderen: "Hier kunnen ze op een veilige plek beetje bij beetje aan zichzelf werken en weer tot ontwikkeling komen. Het terrein wordt aangepast om deze missie te ondersteunen. De belevingstuin heeft daarnaast ook een maatschappelijk doel. Het wordt een plek waar omgekeerde integratie zal plaatsvinden. Het gehele gebied wordt toegankelijk voor bewoners uit de omgeving. Zo kunnen de kinderen van De Hondsberg hun eerste stappen zetten richting terugkeer naar de maatschappij."
 

Een visualisatie van de belevingstuin

De belevingstuin van De Hondsberg zal verschillende elementen bevatten die bijdragen aan de ontwikkeling en het welzijn van de kinderen. Een moestuin, een verbouwde blokhut en een speeltuin zijn slechts het begin. In latere fases zullen ook een skateboardbaan en een boomgaard worden toegevoegd. Het project zal naar verwachting 3 jaar in beslag nemen, waarbij de focus ligt op het creëren van een omgeving die het zelfvertrouwen en de eigenwaarde van de kinderen versterkt.

Terug naar het overzicht