Bewust met energie - Grondige renovatie Polderhoven

10 december 2019

In januari verhuist de tweede groep bewoners van de Polderhoven van Koraal locatie St. Anna naar een praktisch volledig gerenoveerde woning. De eerste groep heeft in juli zijn intrek genomen in Polderhof 4-6, het eerste blok van de in totaal zeven geschakelde woningen die nog tot begin 2022 zullen worden gerenoveerd. Joep Willems, projectleider Onderhoud en Vastgoedprojecten: “Deze woningen dateren van 2003 en hebben flink wat geleden. Renovatie is noodzakelijk. Alleen het dak, de muren en de vloer blijven in tact, de rest wordt allemaal vernieuwd.”

De renovatie is in februari 2019 gestart. In totaal zullen ongeveer honderd cliënten van de Polderhoven gefaseerd van een oude naar een gerenoveerde woning gaan. “We renoveren per blok”, zegt Nanine van Lieshout, medewerker Kwaliteit & Beleid en Projecten. “Omdat we niet genoeg wisselaccommodaties hebben om tien bewoners in één keer te kunnen verhuizen. Daarom neemt dit project de nodige tijd in beslag.”

Energie besparen
Bewust omgaan met energie is een belangrijk thema voor Koraal. Het terugdringen van gas- en elektriciteitsverbruik wordt ook in de renovatie van Polderhoven zoveel mogelijk nagestreefd. Joep Willems: “Het laaghangend fruit halen we als eerste binnen. Denk aan het vervangen van alle verlichting door LED en aan de aanschaf van energiezuinigere CV-ketels. Door nu extra investeringen te doen kunnen we op langere termijn besparen op het gebruik van fossiele brandstoffen. De praktijk moet nog uitwijzen hoeveel energiebesparing het totale project uiteindelijk oplevert, maar we kunnen uiteraard wel al een goede inschatting maken.” Lees het kader aan de rechterkant voor een inschatting van wat mogelijk is.

Wooncomfort
Uitgangspunt van de eerste plannen in 2016 waren een viertal zaken: nieuwe vloerafwerking, betere luchtkwaliteit in de woningen, legionella-beheersing en het aanpakken van overmatig vocht in de kruipruimtes. Joep Willems: “In elke woning komt een nieuwe warmte-terugwin-installatie, waterpomp, CV-ketel en boiler. Alle waterleidingen worden vernieuwd en we storten een nieuwe dekvloer van cement met vloerverwarming en Tarkett vinyl-afwerking, En om het vocht in de kruipruimtes te weren, gaan we afwateren richting de nabij gelegen Sleybeek in plaats van tussen de woningen. Daarmee lossen we oude problemen op en ontstaat er maximaal wooncomfort voor onze bewoners.”

Individueel sanitair
Suvhia Bongers is één van de zeven bewoners van de geschakelde woning Polderhof 4-6.
Ze is hartstikke enthousiast als ze over haar zo goed als nieuwe thuis spreekt. Ze heeft eindelijk haar lang gewenste eigen badkamer met eigen douche, toilet, wasbak en spiegel gekregen, net zoals alle andere bewoners.

Volledig artikel
Het volledige artikel lees je door op het onderstaande item te klikken.

Terug naar het overzicht