Guido, de drijvende kracht achter het Regenboog Festival

14 juni 2022

Kunnen zijn wie je bent. Andere mensen ondersteunen in hoe zij hun leven willen leven. Naast elkaar staan in plaats van tegenover elkaar. Al deze dingen én meer vieren we binnenkort tijdens het eerste Regenboog Festival, dat op zaterdag 25 juni plaatsvindt op de centrumlocatie van Koraal regio Parkstad. Het belooft nu al een heel groot feest te worden. Maar hoe is het evenement tot stand gekomen? Die vraag willen we stellen aan Guido Hamers, de drijvende kracht achter het Regenboog Festival. We reizen af naar camping De Watertoren in Rimburg, waar Guido die middag aan het werk is.

Guido woont bij Op de Bies. Hij vindt het belangrijk dat je over allerlei zaken kunt praten en dat mensen gewoon zichzelf moeten kunnen zijn. “Ik ben homo”, vertelt Guido. “Maar daar praat ik eigenlijk niet vaak over. Op tv zie ik wel eens dat mensen moeilijk reageren als iemand zegt dat hij homo is. Zelf heb ik nog nooit een vervelende reactie gehad. Dat hoeft ook niet, want homo zijn is normaal. Eigenlijk zou iedereen daar zo over moeten denken.”

Erik Hanssen en Guido Hamers.
 Doorzetten
Bij medewerker Jo voelde Guido de ruimte om uitgebreid te praten over zijn geaardheid. En in hun gesprekken ontstond op een gegeven moment ook het idee om een gay pride te organiseren bij Op de Bies. Helaas overleed Jo voordat de plannen concrete vormen konden aannemen. Dit nog steeds tot groot verdriet van Guido. Het weerhield hem er niet van om de plannen tóch door te zetten. En aan Erik Hanssen en de andere medewerkers van de afdeling recreatie en vorming te vragen: “Kunnen jullie me helpen met mijn idee voor een feestje?” Erik en zijn collega’s antwoordden vervolgens: “Wij organiseren geen kleine feestjes, alleen maar hele grote feesten.” En zo kwam Guido’s idee in een stroomversnelling.

Voor iedereen
“Op 26 juni vindt op de centrumlocatie van Koraal regio Parkstad in Landgraaf het muziekfestival Biespop plaats”, geeft Erik aan. “Het hoofdpodium staat er op de zaterdag voorafgaande aan dat evenement toch al. Dus was de keuze om het Regenboog Festival op die dag in te plannen gauw gemaakt. Met het woord Regenboog dragen we uit dat het écht een evenement voor iedereen is. Homo’s, lesbiennes, biseksuelen, transseksuelen:
het is de bedoeling dat iedereen kan samenkomen en kan vieren dat we anders mogen zijn. Het evenement richt zich ook niet alleen op cliënten van Op de Bies. Maar vooral ook op mensen uit de buurt en andere geïnteresseerden. Ik zou tegen iedereen willen zeggen: stap eens binnen in een andere wereld, kijk om je heen en ervaar dat iedereen gelukkig kán en mág zijn op zijn eigen manier.”

Respect
Guido hoopt dat er ook mensen naar het festival komen die nu nog niet zo van ‘anders zijn’ houden. “Als ze zien dat iedereen hier straks naast elkaar staat te feesten en dat iedereen respect voor elkaar heeft, dan gaan ze er misschien wel anders over denken.”

“Op dit moment zijn we met een enthousiaste groep bezig om het evenement tot in de puntjes voor te bereiden”, vervolgt Erik. “De line-up is al compleet. Er komen drag queens, burlesque dansers en een heuse operazangeres. En aan het einde van de middag is er een dj die zorgt voor de dance beats.” Voordat het zover is, moeten er nog flink wat zaken worden geregeld. Guido vult aan: “Ik ben nu al bezig met het maken van regenboogviltjes. Om de statafels die zometeen voor het hoofdpodium komen te staan extra feestelijk mee aan te kleden. Binnenkort gaan Erik en ik de posters ophangen en ik ga ook helpen bij het opbouwen van het podium.”

Genieten
Maar wat gaat Guido doen als het straks zover is? Als zijn idee echt werkelijkheid is geworden en iedereen feest staat te vieren bij Op de Bies? “Dan ga ik er gewoon heel erg van genieten”, zegt hij. “Samen met de vrienden van Jo. En alle andere mensen. Ik hoop dat het die dag mooi weer is en dat er heel veel bezoekers komen naar het Regenboog Festival.”

Waar en wanneer?
Het eerste Regenboog Festival vindt plaats op zaterdag 25 juni, aanvang 13.00 uur. Ingang is via de Delleweg en de entree is € 6,- voor een dagkaart of € 10,- voor een combikaart die ook toegang geeft tot Biespop. Kijk op de Facebook-pagina van Koraal Parkstad voor meer informatie!

Terug naar het overzicht