De Kornalijn gaat voor groen

26 april 2022

Van veel te warm of veel te koud naar de ideale situatie: De Kornalijn in Bergen op Zoom mag zich met recht een ‘groene school’ noemen! Dankzij recente duurzame aanpassingen zowel binnen als buiten het gebouw, is het pand helemaal klaar voor de toekomst. Schoolleider Rob Landa en Ton van Teeffelen, stafmedewerker facilitaire zaken en onderwijs, blikken met trots terug op het geslaagde project.

Duurzame school
Het gebouw van De Kornalijn staat sinds 2013, en is daarmee nog niet zo oud. Toch was het nodig om het een en ander aan te pakken. Rob: “Binnen het gebouw was iets mis met de klimaatbeheersing. We hadden te maken met tropische temperaturen óf zaten te bibberen van de kou. Het bleek om een ontwerpfout te gaan, waarvoor we vanuit de gemeente budget kregen om dit te herstellen. We zijn toen gelijk gaan kijken naar de mogelijkheden om het gebouw verder te verduurzamen.”

Ton: “Bij de werkzaamheden keken we naar het combineren van verschillende duurzame aanpassingen. Met het herstellen van het ventilatiesysteem is gelijk gekozen voor een warmtepomp op het dak en zonnepanelen. Een grote en technische klus, maar we zijn nu wel volledig van het gas af. Rob vult aan: “Een volgend vraagstuk was de dakbedekking. Met acht jaar nog niet aan vervanging toe, maar wat als het over een aantal jaar wel noodzakelijk is? Dan kom je er niet zomaar meer bij door de zonnepanelen. Ook dit pakten we dus gelijk aan. Het is een kwestie van schuiven qua planning in onderhoud, waardoor we nu veel tegelijk konden doen en voorlopig weer vooruit kunnen. Dat is gelijk ook een tip voor scholen die bijvoorbeeld nu de CV moeten vervangen: denk in duurzame oplossingen!”

Groen schoolplein
Tijdens de meivakantie van 2021 is gestart met de werkzaamheden en binnenkort wordt de laatste hand gelegd aan de duurzame school. Al staat er gelijk een nieuw project op de planning: een groen schoolplein. Rob: “Het schoolplein bestaat nu voornamelijk uit tegels, maar daar komt hopelijk nog dit jaar verandering in. Met behulp van ouders voeren we de grote stenen af, waar onder andere veel groen en een mooi natuurlijk speeltoestel voor terugkomt.” Uit onderzoek blijkt dat een groen schoolplein een positief effect heeft op het welzijn van leerlingen en voor een betere concentratie zorgt. Ook op dat vlak dus een goede keuze om voor groen te gaan.

Toekomstbestendig
Het is uniek dat een bestaand gebouw op deze wijze toekomstbestendig wordt gemaakt. De Kornalijn is dan ook een voorbeeld voor andere scholen. Om de doelstelling van het klimaatakkoord te behalen, moet er in 2030 49% minder CO2 uitstoot zijn dan in 1990. In 2050 moet de uitstoot van broeikasgassen met 95% afgenomen zijn, maar dat is voor De Kornalijn geen probleem: zij zijn er helemaal klaar voor!

Terug naar het overzicht