De La Salle bereidt zich voor op de Mont Ventoux!

20 juni 2022

Van 26 t/m 30 september gaan ongeveer 14 jongeren en 16 begeleiders van De La Salle een sportieve uitdaging aan: het beklimmen van de Mont Ventoux! Deze uitdaging is onderdeel van de behandeling. Al eerder hebben de jongeren van De La Salle mooie fietsprestaties geleverd. Sportief bezig zijn, aandacht voor een gezonde leefstijl waren hiervan de reden. Daarnaast doen de jongeren nieuwe ervaringen op zoals gemakkelijker contacten leggen met nieuwe mensen, uitbreiden van hun sociale netwerk en het hebben van een echte succeservaring.

De Zevenheuvelen smaakte naar meer
Vorig jaar hebben de jongeren van De La Salle 100 kilometer gefietst voor het 100 jarig bestaan van De La Salle. “We hebben toen in de omgeving van Nijmegen gefietst en de beroemde 7-Heuvelenweg verslagen”, blikt Tonio André terug. Hij vorm samen met Gaby van Helvert, Maarten van Amelsvoort en Yvette van Geffen de ploegleiding van het fietsproject. “Een tocht met een paar serieuze beklimmingen. Die tocht is zo goed bevallen, dat we meteen plannen hebben gemaakt om dit jaar weer de Mont Ventoux te beklimmen.”

Mont Ventoux weer mogelijk met sponsoren
Deze indrukwekkende berg van Frankrijk is geen onbekende. In 2011 lanceerde Koraal de Equipe Mont Ventoux. Een project waarbij ouderen en jongeren met een beperking en/of  gedragsproblemen worden voorbereid op de beklimming van de Mont Ventoux. Zo’n zes keer zijn verschillende jongeren en begeleiders van De La Salle naar Frankrijk afgereisd om deze uitdaging aan te gaan.

“Financieel was het Koraalbreed echter niet meer mogelijk het project steeds te herhalen”, vertelt Tonio André. “Gelukkig hebben we door de inspanningen van Gaby van Helvert sponsoren gevonden, die de fietstocht mede dit jaar mogelijk maken. We zijn heel blij met de bijdragen van Stichting vrienden van De La Salle, Nationaal Fonds Kinderhulp, Rotaryclub Boxtel e.o., Van Weert Schilderwerken, Van Gijsen BCO, Strijbosch en Hertek.”

Gezonde levensstijl en leren omgaan met moeilijke situaties
“Sportief bezig zijn en aandacht voor een gezonde leefstijl is een van de redenen van De La Salle om dit soort fietsprojecten te organiseren”, vertelt Tonio André. “Daarbij is het onderdeel van onze behandeling. De jongeren doen nieuwe ervaringen op zoals omgaan met elkaar en met moeilijke situaties en het hebben van een echte succeservaring. Ook onze jongeren tellen mee!”

Goede voorbereiding
Het beklimmen van de Mont Ventoux doe je niet zomaar. De jongeren en hun begeleiders gaan goed voorbereid op weg. Als sinds april wordt er getraind, in een groep, maar ook één op één. In de zomervakantie staan er 3 grote trainingen van meer dan 60 km op het programma.

Op zondag 18 september is de verplichte Koninginnerit in Valkenburg waarin we een lus van ongeveer 80 km fietsen van de beroemde Amstel Gold Race. Daar wordt definitief bepaald of een jongere geschikt is om de Mont Ventoux te beklimmen. Medewerkers en andere vrijwilligers trainen allemaal in hun vrije tijd. “En dat is top. Het laat zien hoe betrokken iedereen bij de jongeren is”, vertelt Tonio André trots.

Programma
Op maandag 26 september vertrekken we ‘s morgens vroeg naar camping Les Trios Rivieres in Entrechaux in Frankrijk. Dinsdag is het een beetje bijkomen met activiteiten op en rond de camping, zodat we woensdag klaar zijn voor de beklimming. Donderdag is uitrusten van de klim en inpakken. Na het avondeten vertrekken we naar Nederland. Op vrijdagochtend zijn we op De La Salle terug.

Een feestelijk onthaal
Op de Mont Ventoux wacht ons al een feestelijk onthaal. Onze directeur Maurits Barendrecht reist namelijk ook af naar Frankrijk en zal zowel onderweg als bovenop de top ons aan komen moedigen. Verder hopen we op een feestelijke ontvangst op vrijdag 30 september om 10.30 uur op het terrein van De La Salle in Boxtel.

Terug naar het overzicht