De La Salle blijft in beweging

28 april 2021

Stilzitten in coronatijd? Dat zit er voor het team vrijetijdsbesteding van De La Salle niet in. Elke dag spannen zij zich in om de jongeren van deze Koraal-locatie een leuke en zinvolle tijd te bezorgen. Door beperkende maatregelen laten zij zich niet weerhouden. Ze passen ‘gewoon’ het programma aan of verzinnen met de jongeren andere activiteiten.

“De vrije tijd van jongeren vormgeven. Daar staat de afdeling vrijetijdsbesteding voor”, vertelt Karin van Grinsven. “Jongeren kunnen deelnemen aan verschillende activiteiten, die ze leuk vinden én die aansluiten bij hun wensen. Vrijetijdsinvulling is onderdeel van de behandeling. De jongeren leren hoe ze hun vrije tijd kunnen invullen, hoe ze met anderen contact kunnen maken en met elkaar omgaan, ook buiten de groep. Als een jongere straks uitbehandeld is, zal hij of zij dat ook zelf moeten oppakken.”

De La Salle blijft in beweging

Tijdens de lockdown mochten de jongeren niet van het terrein af en heel beperkt omgaan met andere jongeren. Ook mochten ze niet naar school. “Even lekker hangen voor de tv is niet erg, maar een hele dag… de muren komen dan op de jongeren af. Ze willen naar buiten om anderen te ontmoeten of een balletje te trappen op het Cruyff Court. Gewoon even weg van de groep, een ander gezicht zien en andere verhalen horen. Zo wordt de groepsleiding ook even ontlast”, legt Karin uit.

Maatwerk
Het kleine team heeft elke week een programma. “Tijdens de eerste lockdown waren er van tien uur ‘s morgens tot zes uur ‘s avonds activiteiten op het terrein. Dat gaf de jongeren structuur. Elke keer als de maatregelen worden aangepast, kijken we naar nieuwe mogelijkheden en werken we desnoods in de avonduren. We organiseren nu activiteiten voor de leefgroepen, op het terrein van De La Salle en daarbuiten. Maar bijvoorbeeld ook direct na school en overdag voor thuiszitters”, somt Karin op. “Steeds aangepast aan de behoeften van de jongeren.”

De La Salle blijft in beweging
De La Salle blijft in beweging
De La Salle blijft in beweging

“We organiseren van alles”, vertelt Karin enthousiast. “Kanoën, muziek, knutselen,  paardrijden en nagels lakken met de meiden. Diverse groepen jongeren hebben samen met de groepsleiding gelasergamed. ’s Avonds in het donker, heel spannend! Ze gingen er helemaal voor. Ze klommen in kliko’s en tijgerden tussen de bosjes. Daarnaast organiseren we sociale activiteiten, samen met de buurt. Onze jongeren helpen bij het schoonmaken van een kerk in Boxtel. En ze ondersteunen kwetsbare ouderen. Bijvoorbeeld door boodschapen te doen, kleine klusjes uit te voeren of de hond uit te laten.

Ook de jongeren denken mee over de invulling van het programma. Zo ging Jon-Dahl zelf over tot actie. “Samen met één van mijn beste maten”, vertelt hij. “We vonden het belangrijk om onze conditie op peil te houden. Dus hebben we in een leegstaande kamer een fitnessruimte ingericht om met onze groep te kunnen trainen. De lange gang gebruikten we om te kunnen hardlopen. Elke keer checkten we onze tijd. En reken maar dat we vooruit gingen. We hadden immers genoeg tijd om te trainen.”
 
Vrije tijd draagt bij aan de toekomst

“Zorg, onderwijs, vrije tijd en werk: dat zijn vier belangrijke elementen die in balans moeten zijn. Ook in coronatijd”, stelt Karin. “We doen het samen. Als we het goed doen en afstemmen, bouwen we met elkaar aan de toekomst van een jongere.”

Terug naar het overzicht