Deel je droom: de autorijles van Rob

19 april 2022

Soms heb je een wens of een droom die, met welke reden dan ook, niet uitvoerbaar is. Maar dat je vooral je droom moet delen met anderen en zéker niet moet opgeven, blijkt wel uit het bijzondere verhaal van Rob Jansen. Rob is 27 jaar en woont op een woongroep bij Koraal locatie St. Anna. Hij heeft al heel lang de wens om zijn autorijbewijs te halen.

Rob vertelt: “Ik zou heel graag mijn rijbewijs willen halen en heb dat ook regelmatig aangegeven. Door de mensen om mij heen werd mij verteld dat dit voor nu niet haalbaar is. In deze fase van mijn leven ervaar ik de wereld namelijk vaak als te druk en onvoorspelbaar. Dat komt onder andere door mijn autisme."

Rob Jansen (links) en ANWB-rijcoach Kenneth Snijders
 Melvin Wessels, autismetrainer binnen Koraal regio Noord- en Midden-Limburg, begeleidt en ondersteunt Rob. Melvin: “Toen Rob aangaf dat hij ontzettend graag zijn rijbewijs wilde halen, hebben we dit samen met hem en z’n familie besproken. Het feit dat dit nu niet haalbaar is voor hem, betekent niet dat hij zijn droom ook zomaar moet opgeven."

"We wilden Rob heel graag helpen om z’n droom waar te maken en vonden het dan ook belangrijk om te gaan kijken wat er wél mogelijk is. Belangrijk is om te achterhalen: wat is de vraag achter de vraag? Waarom wil iemand dit zo graag? En wat wil hij precies? Daarover ben ik met hem in gesprek gegaan.”

Rob: “Tijdens mijn gesprekken met Melvin kwam naar voren dat mijn wens eigenlijk is ontstaan uit mijn passie voor auto’s en het verkeer. Ik ben dol op auto’s! Als bijrijder in een auto dacht ik vaak: hoe zou het toch voelen om zelf te rijden? Ik wilde dat echt heel graag zelf eens ervaren.” Melvin heeft contact gezocht met ANWB rijopleiding Limburg om de mogelijkheden te bespreken. Kenneth Snijders, rijcoach bij ANWB rijopleiding Limburg, was meteen enthousiast: “Natuurlijk wilde ik graag aan dit verzoek meewerken. Als dit de wens is van iemand, moet je zeker helpen om die in vervulling te laten gaan. En voor mezelf is het ook leuk. Het feit dat Rob autisme heeft, was voor mij geen enkel probleem. Anders dan bij een reguliere proefles waarbij je met name test welke vaardigheden iemand al heeft, ging het nu vooral om: wat vindt Rob leuk en wat wil hij ervaren."

Tijdens de rijervaring die Rob onder begeleiding van Kenneth heeft gehad, heeft hij van alles gedaan: van in het begin alleen maar sturen, tot aan het einde het zelfstandig uitvoeren van de hellingproef! Kenneth: “En dat ging super goed. Al moest ik wel een paar keer zeggen: was je stiekem naar de versnellingspook aan het kijken? Haha! Want de ogen moeten natuurlijk wel gericht zijn op de weg. Het was absoluut een leuke ervaring. Als je zag hoeveel plezier hij erin had! Daar word je zelf gewoon vrolijk van. Dus mocht Rob nog een keer willen rijden: hij is zeker welkom!"
 Benieuwd naar hoe Rob de rijles heeft beleefd? Bekijk dan de onderstaande video!

Tot slot heeft Rob nog een boodschap: “Ik wil aan iedereen meegeven dat wanneer je een droom hebt, dat het dan goed is om deze met mensen te delen. Zodat er meer dromen in vervulling kunnen gaan.” ANWB rijopleiding Limburg en instructeur Kenneth: bedankt!

Terug naar het overzicht