Docent Magda Pattiiha sluit loopbaan af als Leraar van het Jaar

04 juli 2024

Magda Pattiiha besluit op haar veertigste om zich om te scholen en het onderwijs in te gaan. Een gouden zet, want het vak is haar op het lijf geschreven. Zowel leerlingen als collega’s lopen met haar weg en met veel enthousiasme weet ze haar passie voor onderwijs over te brengen. Met haar pensioen in zicht sluit Magda haar carrière in stijl af: ze wordt verkozen tot Leraar van het Jaar in de categorie speciaal onderwijs.

Magda: “Sinds 2004 werk ik in het basisonderwijs en in 2016 begon ik bij Koraal. Ik ben gestart als invaller, zo kreeg ik de kans om te ontdekken wat bij mij paste. Ik vond het nogal wat, in een onbekende omgeving invallen. Ik leerde mezelf heel goed kennen, want ondanks mijn ervaring in het basisonderwijs was dit totaal nieuw. Ik leerde hier dat ik gewoon mezelf moest zijn. Voor mij is speciaal onderwijs ook niet anders dan regulier onderwijs omdat ik niet anders ben; ik heb overal oog voor de leerlingen.”

Ontwikkeling studievaardigheden
“Op Het Brederocollege havo vond ik mijn plek. Ik ging onder andere aan de slag met het leren leren: de leerlingen studievaardigheden bijbrengen. Er stonden mooie dingen op papier, maar hoe breng je dat als school in de praktijk? Ik begon bij mijn eigen groep en wist daarna ook collega’s te enthousiasmeren. Nu staan er voor alle klassen uitgewerkte lessen op het rooster, waarin we het ook hebben over motivatie en mindset. Mijn collega’s hebben al aangekondigd dat deze lessen na mijn vertrek niet verdwijnen en meer docenten geven nu studievaardigheden. Dat laat zien dat docenten erin geloven. Ik ga wel weg, maar dit blijft. Dat is toch geweldig?”

Impact maken
De nominatie voor Leraar van het Jaar was voor Magda in eerste instantie niet nodig, maar toen ze merkte dat ze in deze rol impact kon maken, wilde ze er volledig voor gaan. Magda: “Vanaf het moment dat ik hoorde dat de titel naar mij ging, heb ik heel erg genoten. Alle felicitaties en interviews, maar vooral de mogelijkheid om speciaal onderwijs onder de aandacht te brengen. Veel mensen zijn hier onbekend mee, het is voor hen een totaal andere wereld. Dankzij mijn rol kan ik mijn verhaal vertellen en krijg ik de kans mee te denken over bijvoorbeeld kansengelijkheid, toetsing of de positie van de leraar. Met alles wat tot nu toe op mijn pad is gekomen, kan ik een bijdrage leveren aan het verbeteren van het onderwijs en het welbevinden van de leerlingen. Ik ben nog helemaal niet klaar om met pensioen te gaan!”

“De leerlingen ga ik het meest missen. Zij geven je zo’n boost!"
Magda Pattiiha

Luister naar de leerlingen
De band van Magda met de leerlingen is zoals ze zelf zegt fantastisch. Zo is leerling Jeffrey ‘super trots’ dat Magda Leraar van het Jaar is geworden en geeft schoolgenoot Lisa zelfs aan dat het voor haar voelde alsof een vriend die titel had gekregen. Magda: “Ik hoor vaak van leerlingen dat ik goed naar hen luister. Dat vind ik één van de belangrijkste dingen. Je bent er niet alleen om les te geven, maar ook om te horen wat de leerlingen ervan vinden. Geef leerlingen de kans om hun mening te uiten. Zeg niet alleen wat ze moeten leren, maar deel met hen.”

In oktober 2024 draagt Magda het stokje over aan de nieuwe Leraar van het Jaar en gaat ze genieten van haar pensioen. Magda: “De leerlingen ga ik het meest missen. Zij geven je zo’n boost! Ik ga ongetwijfeld straks weer iets met kinderen doen. Ik voel me nog steeds betrokken bij het onderwijs en kan het nog niet loslaten. Ik ga sowieso niet niks doen!”

Terug naar het overzicht