Donorwet in eenvoudige taal

19 maart 2021

Met ingang van 1 juli 2020 is in Nederland de nieuwe donorwet van kracht. Deze wet regelt dat iedereen vanaf 18 jaar of ouder in Nederland geregistreerd wordt in het Donorregister voor orgaan- en weefseldonatie na overlijden. Deze wet is daarmee ook geldend voor cliënten van Koraal.

In het Donorregister kunnen mensen aangeven of zij na hun overlijden wel of geen organen en weefsels aan een patiënt wilt geven. Voorbeelden van organen zijn een nier of longen. Voorbeelden van weefsels zijn huid of bloedvaten. Als mensen hun keuze invullen, dan weet de familie, partner of vriend(in) of zij wel of niet orgaandonor willen worden.

Om onze cliënten en hun wettelijk vertegenwoordigers goed te informeren over wat de nieuwe donorwet concreet inhoudt, hebben we brochures gemaakt. In eenvoudige taal, zodat iedereen zich een beeld kan vormen van wat de wet precies regelt. Er zijn twee manieren om je in te schrijven in het donorregister. Voor elke werkwijze is een instructie gemaakt die uitlegt hoe het gaat.

Meer informatie over de nieuwe donorwet vind je in deze flyer in eenvoudige taal...

Registeren, hoe doe ik dat?
Jezelf als donor registreren in het landelijke Donorregister kan op verschillende manieren. Koraal heeft twee informatiekaarten samengesteld in Taal voor allemaal + die de twee mogelijkheden in eenvoudige stappen uitleggen.


Mijn registratie bekijken of veranderen?
Koraal heeft twee stappenplannen opgesteld in Taal voor allemaal + waaruit duidelijk wordt hoe je je eigen registratie in het donorregister kan inzien en hoe je je keuze kan aanpassen als je dat zou willen.

Terug naar het overzicht