Een bijzondere samenwerking

05 januari 2023

Kansen zien die een ander niet ziet. ‘Out of the box’ denken. Vaak niet de meest gemakkelijke weg, maar het kan zoveel opleveren. Glenn de Boer woont op een zeer intensieve gedragsgroep (EVB+) binnen St. Anna. Het vinden van een passende daginvulling is niet gemakkelijk. Hij werkt één dag in de week op Park Piahoeve en één dag helpt hij bij St. Anna met het wasgoed. Dat vindt hij leuk om te doen, maar Glenn is vóóral heel creatief en geïnteresseerd in techniek.

Riëlle Evers, senior groepsbegeleider, komt regelmatig bij het bedrijf ‘Bloem gebruikte bouwmaterialen’ in Panheel en raakt daar aan de praat met medewerker Peter Flekken. Riëlle: “Ik dacht: hoe mooi zou het zijn als Glenn hier aan het werk kan? Niet voor de hand liggend, dergelijke stage-/werkplekken bij een regulier bedrijf komen bij deze doelgroep zelden voor. Maar waar een wil is, is een weg! Mede dankzij de inzet van het bedrijf werkt Glenn er inmiddels al een aantal maanden.” 
 
Spanningsboog  
Peter: “Het is fijn om samen met Glenn te werken. Een-op-een begeleiding is noodzakelijk. Als ik met klanten naar buiten loop, dan gaat Glenn mee. Ik kan hem niet alleen laten met al die apparatuur. Dat is niet erg, we vinden altijd een oplossing. Laatst vroeg Glenn om bedrijfskleding. Zodat het herkenbaar is dat hij hier werkt. Vanzelfsprekend hebben we dat toen meteen geregeld.” Peter vervolgt: “Glenn is gestart met een halve dag, maar omdat het zo goed ging zijn we al uitgebreid naar twee halve dagen. Fantastisch! Ik blijf zoeken naar ruimte in zijn spanningsboog, natuurlijk wel in overleg met zijn persoonlijk begeleider Wanda Vaessen. Misschien kunnen we uitbreiden naar een werkdag van 10.00-16.00 uur? Dan krijgt hij te maken met lunchpauze op het werk, weer een nieuwe uitdaging. Ik heb Glenn ook een keer opgehaald om samen in Roermond naar een sloopplaats te gaan. Zo proberen we telkens in kleine stapjes uit wat voor hem haalbaar is.” 

Leuke dag 
“Mij gaat het er niet om of de werkzaamheden van Glenn iets opleveren voor het bedrijf. Ik vind het vooral belangrijk dat hij een leuke dag heeft gehad. We doen allerlei verschillende klusjes. Soms komt Glenn zelf met iets en soms gaan we aan de slag met het materiaal dat hier ligt. Nu is hij bijvoorbeeld een geluidsbox aan het maken. Hij is heel creatief!” Terwijl Peter enthousiast vertelt, is Glenn een houten speakerkast aan het schuren. Glenn: “Dit is al de tweede keer dat ik zoiets maak. Ik vind het leuk om spulletjes in elkaar te zetten. Ik koop dan bijvoorbeeld een losse printplaat en daar ga ik dan mee aan de slag. Als ik niet weet hoe ik iets moet maken, dan zoek ik het op via YouTube. En dan doe ik het na.” 

Verschillende soorten hout 
Glenn is in de loods in Panheel duidelijk erg op zijn gemak. Glenn: “Ik vind het leuk dat Peter me van alles leert. Ik wist niet dat er verschillende soorten hout bestaan. Ik dacht: hout is hout. Maar er zijn heel veel soorten! Het hout van de buitenkeuken die we nu maken is bijvoorbeeld heel erg hard.” Peter: “Ik vind het leuk om dingen die je zelf hebt geleerd, door te geven aan de volgende generatie. Glenn staat ook echt open voor tips. Hij wil dan precies weten waarom het zo werkt. Weet je nog Glenn wat ik je heb geleerd over de spijker?” Glenn glimlacht: “Oh ja! Als je een spijker in een lat slaat, dan moet je hem eerst op de spitse kant slaan. Dan is hij niet meer zo spits en als je hem daarna in het hout slaat, dan gaat het hout niet splijten.” 

Een goede tip, die we zeker zullen onthouden. Ter afsluiting knutselt Glenn nog even snel aan zijn printplaat en dan….klinkt er muziek! Met een trotse glimlach laat hij zien dat het werkt. Eén ding is zeker: het ‘out of the box’ denken heeft een bijzondere samenwerking opgeleverd!  

"Ik vind het leuk dat Peter me van alles leert. Ik wist niet dat er verschillende
soorten hout bestaan. Ik dacht: hout is hout. Maar er zijn heel veel soorten!"
Glenn de Boer
Terug naar het overzicht