Een warme deken voor een warm afscheid

23 januari 2024

Afscheid nemen hoort bij het leven. Ook cliënten in de langdurige zorg krijgen er af en toe mee te maken. Hoe mooi is het dan als je kunt bijdragen aan een warm afscheid? Bij Koraal locatie St. Anna zijn een aantal dames vlijtig aan het breien. Er liggen heel wat bolletjes breigaren op tafel, in allerlei kleuren. Maar wat zijn ze eigenlijk aan het maken? “Een warme deken, voor op de kist”, zegt Mia. “Ja, dat is voor als mensen dood gaan.” Waarop Griet zegt: “We hebben ook een stukje deken voor Wies gemaakt.” Wies was zelf ook één van de breidames en is overleden. Omdat de warme deken waar ze aan werken nog niet klaar was, hebben ze voor Wies een klein stukje deken gebreid voor op haar kist.

De dames beamen dat het fijn was om dat samen te kunnen doen. Jacquelin en Bianca luisteren mee en breien in de tussentijd gewoon door. Af en toe een slok koffie of thee en dan weer verder breien. Ze werken hard, de dames. Op de dagen dat ze naar de groep Natuurhof komen, kiezen ze zelf wat ze gaan doen. Het breien aan de deken is meestal favoriet.

Mariet, één van de breidames is onlangs overleden. Zij heeft zelf met Griet en Adéle een kussen gemaakt voor op de kist. Griet heeft het kussen aan de zus van Mariet meegegeven. “Zij was heel erg blij en ze zou het thuis een mooi plekje geven, zodat ze steeds aan Mariet kan blijven denken”, vertelt Griet.

Ze breien losse lapjes die samengevoegd worden tot één grote deken. Er komen ook nog mooie bloemen op. Als de deken klaar is, kan deze gebruikt worden bij het afscheid van overleden cliënten. Een warme deken die men kan gebruiken naar wens. Bijvoorbeeld om over de overledene te leggen als hij/zij wordt vervoerd naar de rouwauto. Maar de deken kan ook op het bed worden gelegd als de overledene ligt opgebaard of op de kist worden gelegd. De overledene wordt zo nog omringd met warmte.

De deken is nog niet klaar, dat duurt nog even. Je kunt wel al zien dat het een mooie kleurrijke deken gaat worden. Op de vraag hoe de kleuren van de lapjes worden uitgekozen antwoordt Bianca heel stellig: “Ik kies de kleuren zelf.” Griet kiest de kleuren niet zelf. Zij vraagt aan Adèle welke kleur ze moet pakken. “Ja, want anders past het misschien niet bij elkaar. Laat Adèle dat maar kiezen.”

Het is duidelijk dat de dames veel plezier hebben. Ze hebben een gezellige ochtend en kletsen tussen het breien door. Maar behalve gezelligheid is het ook een mooie manier om het gesprek te kunnen voeren over de dood, over het afscheid nemen van een dierbare en over wensen die ze zelf hebben bij overlijden. 

Heel bijzonder dat deze dames op hun eigen manier kunnen bijdragen aan een warm afscheid voor alle cliënten van Koraal locatie St. Anna

Terug naar het overzicht