Geen verder onderzoek door het OM naar signalen bij locatie Op de Bies

30 mei 2024

Onderstaand persbericht is door het OM op 30 mei gepubliceerd.

Geen verder onderzoek na zedenincident bij zorginstelling Op de Bies | Nieuwsbericht | Openbaar Ministerie (om.nl)

In maart 2024 heeft de politie signalen ontvangen over mogelijk (seksueel) grensoverschrijdend gedrag tussen bewoners van locatie Op de Bies in Landgraaf. De politie heeft onderzoek gedaan en het Openbaar Ministerie Limburg (OM) heeft in samenspraak met de politie besloten geen verder strafrechtelijk onderzoek te doen. Dit is de uitkomst die het OM in een nieuwsbericht op haar website op 30 mei heeft gedeeld.

Overdracht naar de Inspectie
De zaak is door het OM inmiddels overgedragen aan de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Koraal heeft in maart 2024 conform wetgeving zelf ook melding gedaan bij de Inspectie over mogelijk (seksueel) grensoverschrijdend gedrag tussen bewoners van locatie Op de Bies in Landgraaf. De Inspectie heeft ons gevraagd om de signalen te onderzoeken en deze procedure zal doorlopen.

Verdiepen en verbreden van het intern onderzoek
Door de overdracht van het OM naar de Inspectie ontstaat er ruimte om het interne onderzoek verder te verbreden en te verdiepen. Het onderzoek wordt uitgevoerd onder leiding van een onafhankelijke extern deskundige. De uitkomst van het onderzoek rapporteren we aan de Inspectie. 

Het onderzoek krijgt binnen Koraal voorrang en ruimte die voor een zorgvuldige uitvoering noodzakelijk is. Onze aandacht en zorg zal uit blijven gaan naar alle betrokkenen.

Vanwege de privacy van onze bewoners zullen wij verder niet in gaan op vragen van de pers.

Terug naar het overzicht