Geschikt voor de gehandicaptenzorg? Kom het zelf ervaren!

15 november 2021

Mensen die op zoek zijn naar een baan hebben meestal wel een beeld van werken in een ziekenhuis, in de ouderenzorg of als doktersassistent. In verhouding tot deze vakgebieden is de gehandicaptenzorg redelijk klein. En daardoor ook minder bekend. Daarom hebben drie werkgevers – waaronder Koraal – zes jaar geleden de handen ineengeslagen met het UWV en het VISTA college. Met als doel om meer werkzoekenden te interesseren voor de gehandicaptenzorg en om hen meteen kennis te laten maken met de praktijk. Naar aanleiding van het samenwerkingsverband gaan bij Koraal regio Parkstad elk jaar verschillende werkzoekenden aan de slag voor een proefperiode van zes maanden. Met behoud van uitkering, maar zonder een diploma op het gebied van zorg en welzijn en zonder werkervaring in de gehandicaptenzorg.

Gedurende de proefperiode doen de kandidaten ervaring op en volgen ze één dag in de week onderwijs bij het VISTA college. Na zes maanden bekijken de kandidaten en Koraal samen of de samenwerking een vervolg krijgt. Bij gebleken geschiktheid volgt een leer-/arbeidsovereenkomst. De kandidaten gaan dan als werknemer aan de slag bij uiteenlopende groepen van Op de Bies. Na het behalen van het diploma bij het VISTA college kunnen ze gericht solliciteren naar de functie van begeleider.

Een mooi voorbeeld van een win-win-situatie, want hierdoor hebben meerdere mensen de afgelopen jaren hun droombaan gevonden. En vond Koraal regio Parkstad enthousiaste nieuwe medewerkers. Danny en Petra begonnen onlangs aan hun proefperiode en vertellen graag over hun ervaringen.
 


Geschikt voor de gehandicaptenzorg? Kom het zelf ervaren!

“Dit had ik 27 jaar geleden al moeten doen!”


“Hoi, ik ben Danny Mevissen (51). De afgelopen 27 jaar ben ik als inkoper actief geweest in de bouwwereld, maar uiteindelijk kwam daar een einde aan. Toen ging ik nadenken of ik eigenlijk nog wel verder wilde in die sector. Al altijd heb ik iets willen betekenen voor andere mensen. Het UWV-traject ‘Persoonlijk begeleider gehandicapten’ trok dan ook onmiddellijk mijn aandacht.”

“Na een aantal gesprekken bij verschillende zorgaanbieders ging mijn voorkeur uit naar Koraal, omdat ik hier de juiste klik voelde. Op dit moment loop ik stage in een geweldige woongroep van Op de Bies in Kerkrade. Een groep met fijne collega’s en fantastische cliënten. Daarnaast ben ik bij het VISTA college in Heerlen begonnen aan een driejarige opleiding, waar ik heel veel zin in heb. Kortom: dit had ik 27 jaar geleden al moeten doen!”

"Mijn succesvolle switch"

“Hallo, mijn naam is Petra Housen (43). Als jong meisje heb ik de opleiding Activiteitenbegeleiding afgerond. Helaas ben ik nooit in dat vakgebied aan de slag gegaan. In plaats daarvan heb ik ruim 20 jaar als (chef) slager gewerkt. Toen mijn functie werd opgeheven, was voor mij duidelijk dat het moment rijp was om de overstap te maken naar de gehandicaptenzorg. Maar wat bleek: mijn oude diploma bleek niet meer toereikend om direct ergens in dienst te treden.”

“Bij het UWV werd ik gewezen op een speciaal traject: leren in de praktijk bij Koraal en één dag per week scholing volgen bij het VISTA college. Ik wist het zeker: dit moet ik doen! Op dit moment ben ik een kleine twee maanden werkzaam bij Koraal locatie Op de Bies. En weet je wat? Het voelt heerlijk! Had ik deze switch maar eerder gemaakt. Ik heb nog nooit zoveel voldoening uit mijn werk gehaald. Dus om nu nog een driejarige opleiding te volgen… dat voelt voor mij gewoon als een hele goede investering!”

Terug naar het overzicht