Gezond koken en budgetteren... leerzaam, lekker én goedkoop!

28 januari 2020

Hoe maak je gezonde en tegelijkertijd betaalbare maaltijden? Wat moet je hiervoor doen? Wat moet je leren? Dit soort vragen hebben jongeren die worden begeleid richting zelfstandig wonen. René Ueberbach - voormalig cliënt en nu ervaringsdeskundige bij Koraal – weet uit eigen ervaring dat meteen zelfstandig kunnen koken geen vanzelfsprekendheid is. “Daarom help ik de jongeren die we begeleiden graag om gezond en goedkoop te leren koken”, zegt hij.

“Het geeft mij veel voldoening als ik zie dat de jongeren bewust maaltijden leren bereiden”, vervolgt René. “Het geeft zelfvertrouwen. Jongeren leren met geld omgaan en zijn zich ervan bewust wat ze nou eigenlijk eten. Gezond koken en budgetteren kan een persoonlijk leerdoel zijn. Met als resultaat dat je zelfstandiger in het leven staat.”

In zes tot negen maanden leren de jongeren:

  • Maaltijden voorbereiden: ingrediënten opschrijven en bewust boodschappen doen.
  • Hoe ze een gezonde maaltijd maken en hoe je deze moeten bereiden.
  • Hoe ze geld kunnen besparen op de boodschappen en toch lekker kunnen eten.


Kookboek
Het project Gezond koken en budgetteren loopt ondertussen twee jaar en de resultaten zijn erg positief. De deelnemers schreven eigen recepten en maakten foto’s van de maaltijden. Deze zijn gebundeld in een kookboek. Het plan is om deze kookboeken te verspreiden onder de Limburgse jeugdhulplocaties, zodat alle jongeren van Koraal er gebruik van kunnen maken. 

Hoe verder
“In 2020 gaan we aan de slag in Roermond en omstreken”, vertelt René. “Hierbij maken we afspraken met jongeren en hun persoonlijk begeleiders die willen deelnemen aan het project voor een periode. Deze afspraken worden vastgelegd in een contract. Ook willen we aan het einde van het jaar een nieuw kookboek uitbrengen.”

René is tevreden als hij terugkijkt op de ervaringen van afgelopen twee jaar en heeft veel zin om ook in 2020 zijn ervaringen in te zetten om anderen meer regie te geven over hun eigen leven.

Meer weten?
Wil je meer weten over het project Gezond koken en budgetteren? Neem dan contact op met René Ueberbach via mail rueberbach@koraal.nl

Terug naar het overzicht