Grondig onderzoek bij het DVI zorgt voor snelheid en de juiste behandeling

18 januari 2022

Goed inzicht in de oorzaak van de problemen en de mogelijkheden van het kind: dat is het startpunt voor een goede behandeling. Bij het Dagcentrum Vroegtijdige Interventie (DVI) van Koraal locatie De Hondsberg is dat de ultieme uitdaging. Want met goed en vroegtijdig inzicht kun je snel en effectief toewerken naar de ontwikkeling van een kind en is er op lange termijn minder behandeling nodig. Mark Buckens is regiebehandelaar bij het DVI en houdt overzicht over alle DVI-groepen. Graag vertelt hij over het DVI en de doorontwikkeling.

Mark Buckens: “Het dagcentrum is voor jonge kinderen van 0 tot 6 jaar. Maar in de praktijk zijn ze vaak tussen de 2 en 5 jaar. Bij deze kinderen zijn er vragen of zorgen over de ontwikkeling. Bijvoorbeeld als een kind nauwelijks praat, moeite heeft met luisteren of in zijn eigen wereld zit, waardoor ouders moeilijk contact kunnen leggen. Bij deze kinderen is het niet duidelijk wat hiervan de oorzaak is. Het zijn altijd meerdere problemen, die met elkaar verweven zijn.”

Achterhalen van oorzaken
“Bij het DVI kijkt een multidisciplinair team wat er met het kind aan de hand is",  licht Mark toe. "We kijken naar wat de mogelijkheden zijn en wat het kind nodig heeft. Vanuit verschillende disciplines onderzoeken we een kind heel grondig. Het achterhalen van de oorzaak van de problemen is voor ons de grootste uitdaging. Op basis van de observaties en onderzoeken formuleren we een helder advies voor verdere begeleiding of behandeling. Wat zijn de mogelijkheden op school of dagopvang in de regio? Welke ondersteuning hebben het kind en de ouders nodig, zodat het kind zich optimaal kan ontwikkelen en de ouders zich weer handelingsbekwaam voelen?”

Goud waard
“Daarnaast starten we op de groep ook meteen met het stimuleren van de ontwikkeling", vervolgt Mark. Het team kijkt welke aanpak het beste bij het kind past en ondersteunt ouders bij de omgang met hun kind. “De medewerkers hebben echt hart voor het kind en zijn goud waard”, stelt Mark trots. “Ze kiezen heel bewust om met deze jonge kinderen te werken. Ze zijn ervaren, heel geduldig en traumasensitief. Ze stemmen hun programma helemaal af op de behoeften en mogelijkheden van het kind. Ook betrekken en ondersteunen ze ouders heel goed. Ouders kijken mee op de groep en samen stemmen zij af hoe ze het kind het best kunnen begeleiden en benaderen.”

Duidelijkheid en snelheid helpt
Over de meerwaarde van de DVI hoeft Mark niet lang na te denken. “Al in een heel vroeg stadium zetten we verschillende heel ervaren specialisten van De Hondsberg in. De kans dat je problemen over het hoofd ziet, wordt daarmee heel erg klein. Je hebt snel duidelijkheid over de problematiek en de oorzaken, kunt snel stappen zetten en er is eerder resultaat. Ook voorkom je dat achterstanden zich verder opbouwen en uiteindelijk is er op de lange termijn minder behandeling nodig.”

Doorontwikkeling
“We zitten op dit moment in een doorontwikkeling van het DVI", vervolgt Mark. "We kijken niet alleen naar de relatie tussen ouder en kind. Ook de omgeving van het gezin en biologische factoren, zoals bijvoorbeeld erfelijkheid en karaktereigenschappen spelen mee. Om goed inzicht te krijgen in al deze factoren, zijn er verschillende methodieken. Deze werken we nu uit en we kijken hoe we ze kunnen invoeren. Zo willen we constant onze kwaliteit verbeteren."

Mogelijke uitbreiding
"Op de langere termijn gaan we bekijken hoe we de zorg van het DVI kunnen uitbreiden naar steden buiten de regio Hart van Brabant. Zodat we ook daar hulp voor ouders en kinderen dicht bij huis kunnen bieden." Mark besluit: "Zo ver is het echter nog niet. In de komende periode gaan we de mogelijkheden van het DVI verder onderzoeken, uitwerken en bekijken we wat haalbaar is.”

 


Terug naar het overzicht