Iedereen telt mee bij De La Salle

19 oktober 2021

De La Salle bestaat 100 jaar. In 1920 start de Franse pedagoog en priester Jean Baptist De La Salle met onderwijs aan minderbedeelde kinderen. 100 jaar later heeft De La Salle zich ontwikkeld tot een modern orthopedagogisch behandel- en expertisecentrum. Jongeren met een licht verstandelijke beperking, vaak in combinatie met (ernstige) gedrags- of psychiatrische problemen kunnen op deze Koraal locatie in Boxtel terecht voor behandeling, onderwijs en begeleiding naar werk. Het ideaal van de oprichter is nog steeds onze leidraad: met de juiste steun in de rug kunnen ook deze jongeren op hun eigen manier meedoen in de samenleving. In dit artikel vertelt een cliënt wat de steun van De La Salle hem heeft gebracht.

Bij Jari liep het thuis niet lekker. En daar had hij last van. Op 14-jarige leeftijd kwam hij terecht bij een woongroep van Koraal in Oss. Toen deze groep sloot, verhuisde Jari naar een appartement van De La Salle. “Dat was geen gemakkelijke tijd”, vertelt hij. “In Oss had ik het erg naar mijn zin. De verhuizing kwam erg onverwacht. In Oss had ik 24 uur per dag iemand om mij heen. En ineens woonde ik op mezelf.”
 

“Jari, inmiddels 19 jaar oud, woont in een gezellig appartementje, samen met zijn konijn Lucky. “Bij De La Salle heb ik geleerd om zelfstandig te worden”, vertelt hij trots. “Ik sta zelf op, ik kook en doe mijn eigen was en boodschappen.” Naast het zelfstandig worden, het omgaan met het dagelijkse leven en de maatschappij, leert Jari ook omgaan met zijn trauma’s. “Op mijn trauma’s wil ik liever niet ingaan”, vertelt hij. “Maar ja, ik had het zwaar. Gelukkig krijg ik goede begeleiding en therapie. Traumaverwerking heeft mij erg geholpen."

“Inmiddels ben ik vier jaar bij De La Salle. Maar ik wil graag op mezelf gaan wonen, met ambulante begeleiding. Ook hoop ik einde van het jaar weer naar school te kunnen.” Over het antwoord op de vraag waar hij over vier of vijf jaar wil staan, hoeft Jari niet lang na te denken. “Als ik lekker wegdroom, dan ben ik op dat moment presentator van het Songfestival of zanger. Wist je dat ik bijvoorbeeld samen heb gezongen met Jan Smit, Samantha Steenwijk en Maan? En dat ik ooit voor vijfhonderd mensen heb opgetreden?”

“Maar als ik realistisch ben, wil ik eerst een opleiding afronden. Ik zou graag in een ziekenhuis willen werken, op de afdeling oncologie. Ik wil ernstig zieke mensen daar een fijne tijd bieden. Samen met De La Salle kijk ik nu naar hoe we deze plannen kunnen bereiken. Dan heb ik een goede basis voor mijn toekomst. En hoop ik straks samen te wonen met een leuke vriend.”

Terug naar het overzicht