IZEO: je leert zwemmen, maar óók je grenzen te verleggen

06 februari 2020

Je bent bijvoorbeeld 16 of 17 en kunt niet zwemmen. Voor sommige jongeren betekent dat nogal wat. In de zomer niet even lekker naar het zwembad of meedoen aan een schoolactiviteit. En als je nog zwemles wilt nemen, zit je tussen kleine hummeltjes die samen met jou met bandjes en plankjes het zwemmen onder de knie moeten krijgen. Ook geen fijne gedachte. Toch is het belangrijk dat jongeren kunnen zwemmen. Niet alleen om de fun, ook om de veiligheid.

Het geschetste beeld past bij een deel van de jongeren van IZEO. Zij kunnen niet of onvoldoende zwemmen. Hebben in ieder geval geen zwemdiploma. Dat heeft Rik Jansen, groepsleider bij IZEO Urmond, aan het denken gezet. Binnen de sportmodule van IZEO heeft hij,in overleg met gedragswetenschappers, een passend zwemprogramma ontwikkeld. Wat begon met diplomazwemmen voor de jongeren binnen IZEO Urmond, is inmiddels uitgebreid naar deelnemers van diverse groepen in Urmond en Simpelveld.

Ook jongeren die intensieve thuisbegeleiding krijgen, gaan meedoen en kunnen in zo’n 15 lessen hun zwemdiploma A halen. “En voor de hele snellen zit er binnen die 15 lessen ook een diploma B in”, aldus Rik. Nadat hij verschillende baden had benaderd en vergeleken, is hij uiteindelijk uitgekomen bij zwemschool Van Tongeren in Heerlen. “We kunnen hier in de namiddag terecht en wat mooi is, is dat onze jongeren gedurende het hele lesuur het bad voor zichzelf hebben.”

Super gemotiveerd
Het belang van de zwemlessen, zit volgens Rik in het woord ‘samen’. “We werken samen met elkaar aan een bepaald doel: je zwemdiploma halen.” En passant merkt hij op dat dit voor een aantal jongeren waarschijnlijk het enige diploma is dat ze ooit zullen halen. Rik: “Dat laat de betekenis van de zwemlessen zien. Natuurlijk gaat het allereerst om veiligheid, maar het gaat óók over jezelf ontwikkelen. Je leert zwemmen, maar je leert óók je grenzen te verleggen, je angst te overwinnen en te vertrouwen op wat jijzelf kunt.”

Als voorbeeld noemt hij een jongen die in het begin echt bang was. Rik: “Hij had zoveel last van watervrees dat hij niet in het diepe durfde te zwemmen, laat staan dat hij zo maar even het water indook. Stap voor stap is hij door Glenn, de zwemleraar, begeleid en kreeg hij steeds meer zelfvertrouwen. Inmiddels heeft hij zijn zwemdiploma en springt hij zonder erbij na te denken van de duikplank.

 
Wat is IZEO?
IZEO staat voor Integraal Zorg en Onderwijs.Het onderwijsgedeelte wordt bij IZEO verzorgd door de Stichting Alterius. In Urmond worden zorg en onderwijs al langer gecombineerd. Koraal werkte hier met een zogenoemd Onderwijs Dagprogramma. Sinds een kleine twee jaar heet de samenwerking tussen Koraal en Alterius: IZEO. Inmiddels is er ook een IZEO-locatie in Simpelveld.

 
Volledig artikel
Het volledige artikel lees je door op de onderstaande link te klikken.

Terug naar het overzicht