Jongeren en leerlingen over corona: Robin

21 april 2021

In de tussentijd is iedereen wel een beetje klaar met corona. Alleen is corona nog niet klaar met ons. Gelukkig klinken er geluiden dat er in de zomer weer meer mogelijk wordt. Dat is een mooi vooruitzicht, maar voor het zover is moeten we nog even geduld hebben en positief blijven. Wat dat betreft kunnen we soms nog best iets leren van onze cliënten en leerlingen

Robin van Acquoij kwam naar De Hondsberg toen de deuren voor bezoekers net gesloten waren. Zijn ouders brachten hem tot aan de poort, niet wetend wanneer ze elkaar terug zouden zien.“Alles was anders dan anders, toen ik aankwam”, vertelt Robin. “Maar omdat ik nieuw was, wist ik niet beter.” Robin kende niemand bij De Hondsberg, dat vond hij best spannend. School was er niet, dus was hij voor zijn contacten aangewezen op de groep. Daar werd hij heel goed opgevangen.”

“We hielpen elkaar echt door de dagen heen. Ons dagprogramma bood volop ruimte voor eigen invulling, dus hebben we samen heel wat spelletjes gespeeld. Maar er waren ook regelmatig irritaties, omdat we zo op elkaars lip zaten. Dan kregen de frustraties even de overhand.” De gesprekken die Robin had met zijn begeleiders, boden de nodige houvast. Net als het contact met zijn ouders, twee keer per week via videobellen. “Af en toe mochten we elkaar bij de poort ontmoeten. Dat was fijn, maar tegelijkertijd ontzettend moeilijk. Want je voelt je dan toch van elkaar gescheiden.”

“Na de zomervakantie mocht ik naar school en kon ik aan de slag bij het leerwerkbedrijf.” Maar dat genoegen was helaas van korte duur. Sinds kerst ligt het werk stil en vindt het onderwijs online plaats. “Voor mij niet ideaal. Als ik in de klas zit, steek ik veel meer op. En hoezeer de groepsleiding ook zijn best doet om er elke dag iets van te maken, soms slaat de verveling toe. Ik ben blij dat ik in het weekend wel weer gewoon naar huis mag. Al blijft het ook daar behelpen, zonder bezoek van vrienden.”

Ondanks alle beperkingen kijkt Robin positief terug op het afgelopen jaar: “Ik voel me veilig bij De Hondsberg, heb veel geleerd en grote stappen gezet. Dat geeft me een goed gevoel.”

Terug naar het overzicht