Kornuiten van Koraal

10 december 2019

We zijn in het voormalige tuincentrum van Lemiers. Het landschap is glooiend. In de verte gloort de Vaalserberg. De ‘g’ is onmiskenbaar zacht. Buiten is het koud, maar het kost geen moeite om je voor te stellen hoe het zonnetje hier in het voorjaar vrolijk naar binnen zal schijnen. Hoe de nu nog lege tuinkassen zullen gonzen van bedrijvigheid. En hoe de Kornuiten van Koraal er alles aan zullen doen om het hun gasten naar hun zin te maken...

Koraal gaat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in het tuincentrum de gelegenheid bieden om te werken en zich te ontwikkelen. Het project, dat bekend staat als ‘De Kornuiten van Koraal’, opent rond Pasen zijn deuren. Vóór die tijd moet er nog heel wat gebeuren. Juliette Demollin (projectleider) en Ietje de Beer (horecamanager) hebben er hun handen vol aan. Maar ze maken graag tijd om te vertellen wat Koraal hier precies gaat doen.

Lekkers uit de buurt
“De tuinkassen, de schuren en het terrein eromheen bieden oneindig veel mogelijkheden”, begint Ietje haar verhaal. “Maar we beginnen klein, met een horecagelegenheid in de tuinkassen.
Een sfeervolle ambiance voor wandelaars, fietsers, buurtbewoners en toeristen waar je, op je bord en in je glas, kunt genieten van al het lekkers uit de buurt. Van vlaai en brood dat ter plekke wordt gebakken door onze medewerkers. Want een kleine bakkerij maakt onderdeel uit van ons plan.”

“Het schuurtje verderop wordt omgetoverd tot winkel”, vertelt Juliette. “Daar verkopen we straks allerlei zelfgemaakte producten. Denk aan keramiek, schilderwerk, jam, wafels en vlaai. Ook hebben we mensen nodig die al het groen hier gaan onderhouden.

Projectleider Juliette Demollin en horecamanager Ietje de Beer

Die ervoor zorgen dat we straks onze eigen kruiden kunnen plukken. Cliënten zijn vanaf het prille begin nauw bij het project betrokken. Ze helpen met het leeghalen van de schuren, het tellen van servies en andere klussen. Daar vertellen we in het volgende nummer van KleurRijk graag wat meer over. Het meehelpen zorgt ervoor dat mensen een beeld krijgen van het werk hier. Binnenkort gaan we samen kijken hoe we de bar gaan invullen. Voor welke opstelling van tafels we gaan. Dat bepalen we samen. Want iedereen die hier werkt, is gelijk. Daarom spreken we in Lemiers niet van cliënten, maar van medewerkers.

Perspectief bieden staat centraal
“Voordat onze deuren open kunnen, valt er nog heel wat te regelen”, zegt Ietje terwijl ze vergenoegd in haar handen wrijft. “Zorgen dat alle vergunningen op tijd rond zijn. Dat het netwerk in de regio op tijd wordt aangehaakt. Dat er, binnen én buiten Koraal, kornuiten worden geworven. Dat er een professionele keuken komt, die van alle gemakken is voorzien. En zo kan ik nog wel even doorgaan.” Ze lacht er vrolijk bij. “Juliette en ik vormen een goed team”, concludeert ze. Door onze verschillende kwaliteiten en achtergrond vullen we elkaar prima aan.”

Volledig artikel
Het volledige artikel lees je door op het onderstaande item te klikken.

Terug naar het overzicht