Lemiers omarmt De Kornuiten van Koraal

28 september 2021

De Kornuiten van Koraal stonden begin 2020 in de startblokken om in het Zuid-Limburgse Lemiers hun brasserie en terras te openen. Toen kwam corona om de hoek kijken. Door de richtlijnen was het lang onmogelijk om de brasserie of zelfs maar het terras te openen.
Voor de kornuiten ronduit spijtig, want daardoor was er niet de gelegenheid om de nieuwe zaak aan de buitenwereld te tonen. In juni en juli van dit jaar was er kortstondig meer mogelijk. Klanten vonden vanzelf hun weg naar de zaak, want wat bleek? Ondanks dat de brasserie en het terras nauwelijks open zijn geweest gedurende het laatste jaar zijn
De Kornuiten van Koraal inmiddels een begrip in Lemiers en omstreken.

Sommige 'kornuiten' zijn al bekende gezichten in Lemiers. Want ook al was brasserie De Kornuiten van Koraal nog niet geopend, de dagbesteding liep gewoon door. Het voormalige tuincentrum aan de Rijksweg in Lemiers is dan ook zó groot dat anderhalve meter afstand bewaren helemaal geen opgave is. En voor wie dat in zijn enthousiasme toch eens vergat, was er een button die oplichtte als je te dicht bij een collega kwam.

Grand opening
Collega-kornuiten. Liever spreekt Juliette Demollin, projectleider van de Kornuiten van Koraal, niet van cliënten. De mensen die hier werken of komen voor dagbesteding worden weliswaar vanwege hun beperking ondersteund door begeleiders van Koraal, maar moeten zich hier in Lemiers ook een volwaardige medewerker kunnen voelen. De Kornuiten van Koraal is naast een dagbestedingsplek ook een echte brasserie. Door de landelijke maatregelen rondom corona kon de 'grand opening' pas begin augustus plaatsvinden. Sindsdien worden de Kornuiten van Koraal steeds vaker bezocht.


Take away
"Vanaf het begin heeft Lemiers ons omarmd”, vertelt Juliette. "In de winter zijn we gestart met een take away van soepen en wildstoof-potjes. Nou, dat liep als een trein. En we zitten hier echt op een toplocatie. Nu hoeven mensen uit het Heuvelland voor hun dagbesteding niet meer naar de stad. Sommigen komen zelfs te voet hier naartoe.” Wim Swaak, regiodirecteur bij Koraal en sinds het begin betrokken bij De Kornuiten van Koraal, is ook heel blij met de plek in Lemiers. "Er zijn nog zo veel mooie ideeën over wat we hier allemaal nog zouden kunnen.”

Vlnr: projectleider Juliëtte Demollin, tafelende gasten en regiodirecteur Wim Swaak.
 
Uiteenlopende werkzaamheden
De werkzaamheden voor de kornuiten - per dagdeel komen er twaalf meewerken - zijn heel divers. Van snijwerk in de keuken, tot afwassen. Serveren, of het groen in en rondom de oude kassen onderhouden. Op woensdag is er een vrijwilliger die vlaaien met ze bakt. Een timmerman leert de kornuiten houtbewerken. Ze grossieren in vogelhuisjes, die ze weer verkopen in hun eigen winkeltje. Maar de kornuiten hebben onlangs ook houten loungebanken gemaakt voor de Rooftop Bar in Maastricht. Juliette vertelt: "Onlangs organiseerden we daar voor alle kornuiten die hebben meegewerkt aan de bank een speciaal moment. Hoe leuk is het als je op je zelfgemaakte bank kunt genieten van iets lekkers?"

Iedereen is welkom bij De Kornuiten van Koraal. De één heeft meer begeleiding nodig dan de ander. Wim en Juliette: "Sommige jongeren hopen we met hulp van een jobcoach eventueel te kunnen begeleiden naar een werkplek in de horeca.”

Maar hier in Lemiers mag alles op het eigen tempo en Juliette merkt dat de mensen er gedijen. "Er zijn er bij die gestrest aankomen, maar als het nodig is kunnen ze een heel eind de achtertuin in lopen om even tot zichzelf te komen. Dat werkt. Een kornuit voelt hier de vrijheid.”

Terug naar het overzicht