Meedoen is voor iedereen: opgeven is geen optie

09 juli 2020

Dit artikel begint met een statement van de 20-jarige Matthew Saris uit Rosmalen, werkzaam bij Langenhuizen Interieurbouw & Aannemersbedrijf in Den Bosch. “Door het werk bij Langenhuizen voel ik me gewaardeerd en een normaal mens. Mensen met een licht verstandelijke beperking zijn niet anders dan normale mensen. Ze hebben alleen moeite met zaken waar normale mensen geen moeite mee hebben. Ik mag hier zijn wie ik ben.
Iedereen laat me in mijn waarde.”

Aan tafel in de kantine van Langenhuizen valt even een stilte. We zijn onder de indruk van Matthews woorden. “Goed hè”, zegt Richard Langenhuizen. Hij is eigenaar van het bedrijf en gaf Matthew driekwart jaar geleden - na een proeftijd van twee maanden - een jaarcontract. “Werkgevers in Nederland zouden veel meer jongens en meiden met een beperking in dienst moeten nemen. Er is werk genoeg. Sta er voor open! Geef ze een kans om mee te doen in de maatschappij!”
 

Doen en ervaren
Matthew, die ook slechthorend is, verliet met 17 jaar het ouderlijk huis. Thuis was het te onrustig. Tegenwoordig woont hij in een aanleunappartement in Rosmalen, dat onderdeel is van een leefgroephuis van Koraal. Hij woont zelfstandig, maar eet wel mee met de groep waarmee hij ook zijn boodschappen doet. Op de praktijkschool heeft hij een aantal certificaten (heftruck, reachtruck en winkelassistent) behaald. “De theorie was moeilijk. Ik leer door te doen en te ervaren.”

Koraal participatie: opgeven is geen optie

Investeren
Na een aantal negatieve ervaringen met werkgevers kwam hij vorig jaar via Weener XL, het werk- en ontwikkelbedrijf van de gemeente Den Bosch dat zich inzet voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, bij Langenhuizen terecht. Op verzoek van Weener XL werd job- en participatiecoach Edward van den Heuvel van Koraal zijn begeleider. “Tijdens het introductiegesprek was er onmiddellijk een klik tussen Matthew en Richard”, zegt hij. “Voor het slagen van een traject als dit, is dat enorm belangrijk. Richard toonde vanuit zijn hart de bereidheid om in hem te willen investeren en dat voelde Matthew perfect aan. Hij is er in een warm bad beland. Hij is hier zó ontzettend gegroeid.”

Koraal participatie: opgeven is geen optie
Koraal participatie: opgeven is geen optie
Koraal participatie: opgeven is geen optie

Betrouwbare kracht
Bijna een jaar later is die bereidheid er nog steeds. “Ik zie het overigens niet als investeren”, zegt Richard. “Wij doen dat hier gewoon. Matthew is één van ons.” Hij begon als een manusje-van-alles die de fabriek, kantine en het buitenterrein schoon hield en het personeel van verse koffie voorzag.

Zijn takenpakket is inmiddels uitgebreid. Matthew heeft zelfstandig leren zagen en leren werken met de plakmachine. Met vallen en opstaan is hij uitgegroeid tot een betrouwbare kracht die door Richard en zijn zeven werknemers in het hart is gesloten. “Er zijn wel momenten geweest dat ik met hem heb moeten praten”, zegt Richard. Spanningen thuis op de groep nam hij mee naar het werk. Hij heeft hier geleerd, denk ik, om op de eerste plaats aan zichzelf te denken. ‘Het gaat immers om jouw toekomst’, zeg ik hem steeds.

Verder lezen
Klik op de onderstaande knop om het volledige verhaal te downloaden als pdf...

Terug naar het overzicht