Jobcoach training? een absolute aanrader!

22 december 2021

Meike werkt bij Koraal als jobcoach.
Ze volgt sinds kort de nieuwe jobcoach
opleiding van Koraal. Koraal heeft namelijk
een geaccrediteerde opleiding tot jobcoach/
participatiecoach ontwikkeld.
Een unieke combi van theorie en praktijk

Een mooie vacature

Meike: ‘Ik ben in februari gestart als jobcoach bij Sterk in Werk. Ik heb eerder zowel binnen de zorg voor verstandelijk gehandicapten als binnen de jeugdzorg gewerkt als ambulant begeleidster. Ik was gericht op zoek naar iets nieuws, wel op een plek waar ik mijn ervaring kon inzetten. Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in arbeid; de dagbesteding van mensen. De vacature van jobcoach paste mooi bij mijn interesse en mijn ambitie. Het bleek al snel dat ik een opleiding kon volgen binnen Koraal die helemaal is toegespitst op de praktijk van de jobcoach. Dat was perfect, kon ik mooi mijn theoretische kennis uitbreiden en toepassen in de dagelijkse praktijk. Op dit moment is het klaslokaal gevuld met 6 studenten, allemaal vanuit Koraal. Ik krijg veel enthousiaste reacties vanuit mijn netwerk, voor veel mensen in dit werkveld zou het van grote toegevoegde waarde zijn om deze opleiding te volgen.

Combi werk en opleiding

We werken in modules. Ik heb nu begonnen met de module arbeidsdiagnostiek , dat waren twee bijeenkomsten. Ik ben ook gestart met de module supported employment. De modules wisselen elkaar af, dit om de stof afwisselend te houden. De opleiding is goed te combineren met mijn dagelijkse werk. Soms is het druk en het is al even geleden dat ik op school zat dus soms moet je even zoeken naar tijd en focus. Ik merk dat het me echt iets brengt dus ik vind de tijdsinvestering geen enkel probleem. Het is fijn dat je de praktijkopdrachten direct binnen je eigen functie kunt uitvoeren. Dat is echt een unieke factor aan deze opleiding.

Handvaten waar je iets mee kunt

Na elke bijeenkomst krijg je een eindopdracht. Dit is een combinatie van theorie en een praktijkopdracht. Je hebt ook regelmatig gesprekken met je praktijkbegeleider waarmee je je competenties, voortgang en ambities bespreekt. De opleiding geeft je handvaten waar je op kunt terugpakken. Aan de hand van de supported employment methodiek kun je bijvoorbeeld veel gemakkelijker een traject uitzetten. Je wordt je ook meer bewust van de stappen die je zet. Je doet je werk vaak op intuïtie, daar is natuurlijk niets mis mee maar door de methodieken die je krijgt aangeleerd ga je anders naar je manier van werken kijken. Je gaat de verschillende stappen in het proces met andere ogen bekijken. Het is ook echt een meerwaarde dat je met collega’s gemakkelijker kunt schakelen. Wanneer je allemaal dezelfde methode toepast, kunt je ook beter vergelijken en meten. Ook de kennis van wet- en regelgeving is een belangrijke en essentiële factor om je werk goed te kunnen uitvoeren. Alles wat je moet weten komt voorbij en zorgt voor verdieping en expertise op het gebied van participatie en coaching. Het gaat echt om specifieke kennis.

Ervaren trainers uit de praktijk

De training wordt gegeven door ervaren jobcoaches. Zij weten waar ze het over hebben, maken constant de terugkoppeling naar de praktijk. Er is ruimte om eigen casussen in te brengen en je kunt je eigen ervaringen delen en bespreken. Het is fijn om samen met collega’s uit hetzelfde werkveld een opleiding te volgen. Je kunt sparren met elkaar en het uitwisselen van praktijkervaringen is heel waardevol! Ik gun iedere jobcoach deze opleiding!’

Meer weten? Klik hier voor meer informatie over deze opleiding

Terug naar het overzicht