Meedoen is voor iedereen: Mike geniet van zijn vrijheid

16 juli 2019

Iedereen is anders. Daarom is niet altijd meteen duidelijk welke stappen kunnen worden gezet om iemand optimaal te laten meedoen aan de maatschappij. Samen met cliënten, leerlingen, ouders en verwanten zoekt Koraal naar wat werkt. Hoe? Dat vertellen cliënten, leerlingen en medewerkers zelf in de verhalenreeks ‘Meedoen is voor iedereen’. Deze keer het verhaal van Mike.

Aan hobby’s geen gebrek. Mike Hochstenbach (21) houdt van films, het klassieke genre, wandelt graag uren door Maastricht en heeft sinds kort een nieuwe passie: wielrennen. De Mont Ventoux vormt in juni met de Equipe Mont Ventoux van Koraal zijn nieuwe uitdaging. Eigenlijk komt hij tijd tekort, want hij werkt ook nog eens vier dagen in de week. “Ik ben wel een druk baasje.”

Mike Hochstenbach heeft het afgelopen jaar grote stappen gezet in zijn leven. Bijna een jaar geleden verhuisde hij van de ouderlijke woning in Geverik naar een studio van Koraal in Maastricht waar hij in een groot complex in de wijk Wittevrouwenveld met elf andere bewoners praktisch zelfstandig woont. Dat wil zeggen met 24-uurs begeleiding. Met uitzondering van het koken en nog een klein gedeelte van de was leidt hij achter zijn voordeur een zelfstandig bestaan. Hij heeft een eigen sleutel en kan in principe gaan en staan waar hij wil. “Dat vind ik wel prettig, want ik ben zeer gesteld op mijn vrijheid en privacy.”

Buddy
De overgang van het ouderlijk huis naar een eigen plek in Maastricht was niet eenvoudig. Maar Mike, die naar eigen zeggen tegen beperkingen in het leven aanloopt vanwege zijn autisme, wilde thuis graag weg. Niet omdat het er te midden van zijn ouders, twee zussen en een broer niet meer gezellig was, maar gezien zijn leeftijd vond hij de tijd rijp om uit te vliegen. Ineens stond hij er alleen voor en dat kan soms moeilijk zijn. Gelukkig heeft zijn buddy en inmiddels goede vriend Skip hem in de eerste periode goed kunnen ondersteunen.

Vloeiende overgang
Buddy Skip kwam al bij Mike thuis in Geverik en met instemming van Koraal is hij meeverhuisd naar Maastricht. Zijn uren worden door Koraal vergoed. Persoonlijk begeleider Renée van Neer: “Normaal gesproken is dat geen gebruik, maar omdat we Mike’s overgang vloeiend wilden laten verlopen, hebben we ingestemd. Als begeleiding hebben we daar ook veel profijt van, want Skip – sociaal werker van beroep – kan lezen en schrijven met Mike. Dankzij Skip hebben we hem snel en goed leren kennen.”

Aan het werk
In het wooncomplex is iedereen blij met de sociale, vriendelijke en beleefde jongeman die overdag aan het werk is. Twee dagen per week helpt hij op een zorgboerderij in Ulestraten en twee dagen staat hij in de keuken van een vestiging van Intratuin in Maastricht. Op beide plaatsen heeft hij het goed naar zijn zin. Als het niet regent, gaat hij met de fiets naar het werk. “In de buitenlucht kan ik mijn hoofd leegmaken.”

Humor
Als hij ’s avonds thuiskomt - en hij hoeft niet te trainen voor Equipe Mont Ventoux - kiest hij na het gezamenlijke avondeten op zijn eigen kamer voor een gerieflijke plaats op zijn grote sofa. Om nog eens een film te bekijken van Dean Martin, Johnny Weissmuller, John Wayne, Laurel & Hardy of John Cleese. Die laatste kijkt hij als hij zin heeft om te lachen: “Ik houd van droge, Engelse humor.”

Terug naar het overzicht