Na 14 jaar Gastenhof wil Brandon vooral iets teruggeven

05 maart 2021

Brandon Pattijn (22) is begonnen aan het volgende hoofdstuk van zijn leven. Na 14 jaar bij Koraal locatie Gastenhof was hij er klaar voor om zijn vleugels uit te slaan en - met een beetje begeleiding - op zichzelf te gaan wonen. Maar het boek Koraal is allesbehalve gesloten. Op dit moment is Brandon vrijwilliger bij Op de Bies, waar hij graag met cliënten een ommetje maakt over het terrein. Ook zit hij nog in de bewonersraad bij Gastenhof. Om als ervaringsdeskundige zijn bijdrage te leveren aan het reilen en zeilen op de leefgroepen. Koraal komt zelfs voor in zijn toekomstplannen. “Uiteindelijk zou ik graag iets terug geven voor al die jaren dat ik hier heb gewoond”, vertelt Brandon. “Mijn uiteindelijke doel is om zelf in de jeugdhulp aan de slag te gaan. Waar? Dat zou zo maar eens bij Koraal kunnen zijn.”

Brandon kwam in 2007 als achtjarige jongen voor het eerst bij Gastenhof. “Eerst bij de naschoolse dagbehandeling”, vertelt hij. “Maar omdat het thuis op een gegeven moment niet meer echt lekker liep, heb ik zelf gevraagd of ik bij Gastenhof mocht komen wonen. De eerste tijd op een groep was erg wennen, maar na verloop van tijd heb ik wel mijn draai kunnen vinden.” Brandon maakte in de jaren die volgden een grote persoonlijke groei door. Zo woonde hij eerst op groepen met veel aandacht voor regels en structuur. “Had ik ook nodig”, zegt hij nu zelf. “Want ik was best wel een beetje rebels.”
 


Na verloop van tijd verhuisde hij stapsgewijs naar groepen waar er steeds meer werd ingestoken op zelfstandigheid. “Op het laatst leefde ik met andere jongeren in een buitenwoning in Landgraaf”, vertelt Brandon. “En toen begon het wel flink te kriebelen. Ik wilde op mezelf, ik voelde dat ik er klaar voor was. Dat heb ik toen vaak aangegeven. En uiteindelijk heeft Koraal voor me geregeld dat ik op mezelf kon.” Brandon woont nu in een appartement dat voor hem wordt gehuurd. Een aantal keren per week krijgt hij ondersteuning. “Het is de bedoeling dat ik straks zelf iets kan huren. Op termijn wil ik huisje-boompje-beestje, maar daar ben ik nu nog niet mee bezig. Als het komt, dan komt het en als het gebeurt, dan gebeurt het. Zo denk ik al jarenlang.”

Brandon is klaar voor de toekomst. Hij gaat volgend schooljaar leren voor Helpende zorg en welzijn. “Uiteindelijk wil ik aan de slag in de jeugdhulp”, zegt Brandon overtuigd. “Het lijkt me geweldig om na al die jaren als cliënt van Gastenhof iets terug te kunnen geven. Om het van de andere kant te bekijken en de jongeren van nu te helpen.” Die roeping om anderen te ondersteunen komt zeker niet uit de lucht vallen. “Toen we met Gastenhof deelnamen aan het wielerproject Equipe Mont Ventoux ging ik in tijdens de eerste beklimming in Frankrijk nog echt als cliënt. Maar later ging ik mee als buddy. En hielp ik andere jongeren om hun persoonlijke doel te bereiken!” Brandon is zo trots op wat hij heeft bereikt met Equipe Mont Ventoux dat hij de jaartallen van de keren dat hij deelnam op zijn been heeft getatoeëerd.

Brandon heeft al goed nagedacht over wat hij de jongeren die hij straks gaat begeleiden wil meegeven: “Luister altijd goed naar jezelf. Maar luister ook naar de begeleiders op de groep, want ze bedoelen het goed. Probeer in elk geval altijd te leren van wat je meemaakt.”

Brandon blijft ons op de hoogte houden van zijn vervolgstappen. “Ik werk al jaren mee aan interviews en filmpjes voor Koraal en dat blijf ik ook doen. Dat is toch vanzelfsprekend?

Terug naar het overzicht