Niets meer te wensen

29 oktober 2021

Je eigen plek, je eigen huisje inrichten, zelf je boodschappen doen. Hoe vanzelfsprekend is dat voor de meeste mensen? Wanneer je hulp nodig hebt en soms een beetje zorg, dan is dat helemaal niet zo vanzelfsprekend. Astrid Caris, teamleider bij Koraal, ziet in de dagelijkse praktijk dat eigen regie en zelfstandigheid een groot goed zijn voor alle cliënten. “Je probeert als zorgorganisatie natuurlijk altijd in te spelen op individuele wensen en behoeften van je cliënten, maar dat vraagt iets van je organisatie en van je medewerkers.” Koraal heeft eigen regie en zelfstandigheid hoog in het vaandel staan. Maar hoe organiseer en faciliteer je dat dan? Astrid heeft een tweetal recente voorbeelden van hoe we ons mooie streven naar eigen regie in de praktijk hebben gerealiseerd.

Rico en Harrie wonen sinds kort aan de Stadhouderslaan in Maastricht. Midden in de wijk Witte Vrouwenveld hebben zij een eigen woonruimte in een kleinschalig appartementencomplex. Zowel Rico als Harrie woonden eerst in een woongroep waar zij hun woonruimte met zes anderen moesten delen. Harrie had wel de beschikking over een eigen ruimte, maar de keuken en de badkamer moest hij delen met zijn medebewoners.

Niets meer te wensen

Een opgeruimd huis en privacy
Rico vertelt: "Ik woonde met zes anderen en zij maakten veel rommel, terwijl ik juist altijd alles opruim. Nu heb ik altijd alles netjes en vind ik het fijn dat ik een eigen plek heb.” Harrie vult aan dat hij blij is met zijn privacy. "Ik kan nu ook vrienden en familie ontvangen en ik ga ook vaak logeren bij mijn vriendin. Dat kan gewoon." Overdag is Harrie meestal bij MTB te vinden, waar hij veel plezier heeft in zijn werk. Rico werkt bij de boerderij van Koraal locatie Maasveld en fietst elke dag op en neer van Scharn naar Heugem. Rico: "We mochten ons appartement zelf inrichten. Samen met mijn begeleider heb ik al mijn meubels uitgezocht en ik heb zelf allemaal decoratie gemaakt om het mooi te maken."

Samen voor de buis
Aan de Stadhouderslaan wonen nog meer cliënten van Koraal. Iedereen heeft zijn eigen woonruimte, maar de cliënten zoeken elkaar ook op. Als er bijvoorbeeld een spannende voetbalwedstrijd op televisie komt, dan wordt er gezamenlijk gekeken. Dat moet dan wel in iemands appartement, want gezamenlijke woonruimtes zijn er niet meer. Wel is er een kleine tuin waar iedereen gebruik van kan maken.
 

Eigen budget
Bij het zelfstandig wonen hoort natuurlijk ook zelf koken en je eigen boodschappen doen. Er is iedere week een budget beschikbaar dat Harrie en Rico naar eigen inzicht kunnen besteden aan dagelijkse boodschappen. "Ik heb altijd iets over", zegt Rico. "Daar koop ik dan iets lekkers voor. Bijvoorbeeld zalm, daar ben ik dol op!” Ook Harrie komt altijd goed uit met zijn budget.
 

Zorg op vraag
Waar zorgverleners in de vroegere woongroep vrijwel altijd beschikbaar waren, is dat nu veel minder. Zorg wordt meer op vraag geleverd en dat bevalt beiden goed. Rico en Harrie zijn blij met hun nieuwe plek. Ze kunnen hun leven leiden zoals zij dat graag willen. Als we vragen wat er nog op het verlanglijstje staat geeft Harrie aan dat hij nu helemaal niets meer te wensen heeft. Een prachtig resultaat waar ieders (zorg)hart oprecht blij van wordt! Het verhaal van Rico en Harrie is een mooi praktijkvoorbeeld dat past binnen de nieuwe strategie langdurige zorg.


Verder lezen?
Klik op het onderstaande item om het volledige artikel te lezen.

Terug naar het overzicht