"Op onze boerderij worden nu de zaadjes voor een mooie toekomst geplant"

01 november 2022

Nieuwe cliënten, nieuwe medewerkers, nieuwe vrijwilligers… en binnenkort ook nog een nieuwe diersoort: het is duidelijk dat de boerderij van Koraal locatie Op de Bies in Landgraaf op dit moment een positieve ontwikkeling doormaakt. “Allemaal vanuit onze droom om cliënten nog meer te kunnen bieden in het beleven van het bruisende boeren-buitenleven”, licht teamleider Anita Frijns toe. “Meer variatie in wat ze hier kunnen ervaren en beleven, meer afwisseling in de klussen en taken die ze hier kunnen uitvoeren. En dat alles in een aantrekkelijke omgeving, een mooie plek waar cliënten graag vertoeven en waar mensen van buiten Op de Bies ook graag op bezoek komen. Want als buurtbewoners en andere bezoekers vaker naar de boerderij komen en hier een praatje komen maken, dan zorgt dat ervoor dat de wereld van onze cliënten ook weer een stukje groter wordt. Dat is participatie, daar gaan we voor!”

Plannen zijn er genoeg. Anita: “Nu is het aan ons om ervoor te zorgen dat we die plannen kunnen verwezenlijken binnen de huidige budgetten in de zorg. Als ik om me heen kijk, dan zie ik veel positieve energie, doorzettingsvermogen en slimmigheid. Ik ben er dan ook van overtuigd dat we onze droom gaan waarmaken. Dat hoeft niet van vandaag op morgen. Dat mag stap-voor-stap. En vooral samen met onze cliënten. Want wat is er nou mooier dan met z’n allen de schouders ergens onder te zetten? En tegelijkertijd te genieten van de gezamenlijke reis.”
 

Boerderij Op de BIes - Koraal regio Parkstad - Participatie

Anita Frijns, Bram Duijzings en Richard de Haan hebben hart voor de boerderij.
 


Nieuwe cliënten
De boerderij zet in op dagbesteding die aansluit bij de behoefte en persoonlijke ontwikkeling. “Cliënten met een ernstige meervoudige beperking kunnen hier elke dag dingen ervaren en beleven”, vertelt Anita. “Geuren snuiven in de tuin of luisteren naar de vogels bij de volière. Soms landt er een vogeltje op een hand of op een schouder. Dat vinden heel veel cliënten leuk. Daarnaast hebben we onze aanpakkers. Zij houden bijvoorbeeld de verblijven van de grotere dieren netjes. Of werken in de moestuin of bij de fruitbomen."

"Afgelopen jaar hebben we die twee cliëntgroepen aangevuld met een derde groep. Die bestaat veelal uit cliënten die thuis of ergens anders verblijven en naar ons toe komen voor zinvolle dagbesteding. Het zijn echte creatievelingen. We bedenken elke keer dat ze hier zijn een nieuwe uitdaging. Zo maken ze bijvoorbeeld jam en soep van de producten uit onze eigen tuin. Hartstikke mooi om te zien hoe de ene groep veel liefde in het telen van groente en fruit steekt. En hoe de andere groep maakt er een smakelijk eindproduct van maakt. In dat proces heeft iedereen zijn eigen taken, maar in de onderlinge samenwerking dragen ze uiteindelijk allemaal hun steentje bij aan het eindproduct. En daar zijn ze met recht trots op. Mooi, hè?” 

Boerderij Op de BIes - Koraal regio Parkstad - Participatie
Boerderij Op de BIes - Koraal regio Parkstad - Participatie
Boerderij Op de BIes - Koraal regio Parkstad - Participatie

Nieuwe medewerkers
Ook Bram Duijzings en Richard de Haan zijn nieuwe gezichten op de boerderij. Bram is medewerker en Richard vrijwilliger. “De zorg voor anderen heeft me altijd aangesproken”, vertelt Bram. “Ik ben ooit begonnen aan een zorgopleiding, maar door omstandigheden kon ik die helaas niet af maken. Vervolgens ging ik als stratenmaker aan de slag. Een mooi vak, waar ik het contact met andere mensen een prettig onderdeel vond. Door een hernia kan ik dat beroep nu niet meer uitoefenen. Maar nadat ik in contact kwam met Koraal openden zich weer nieuwe deuren. Daardoor werk ik nu alsnog in de zorg. Ik kon namelijk meteen aan de slag bij de boerderij en de klussengroep. Sinds september zit ik ook weer in de schoolbanken om de vereiste certificaten te behalen. In de tussentijd heb ik het hier ontzettend naar mijn zin.” 

Ook Richard geniet met volle teugen: “Ik ben één middag in de week op de boerderij te vinden. Dan ga ik klussen uitvoeren of met cliënten wandelen. Als iemand me nodig heeft, dan wil ik kunnen helpen. Zo heb ik de afgelopen tijd een dak hersteld en de buitenhokken van de cavia’s aangepakt. Samen met de cliënten natuurlijk. Daardoor staan de hokken er nu weer stralend bij. Het geeft me voldoening als ik anderen daar vervolgens van zie genieten.”Nieuwe dieren
Het bruist dus duidelijk op de boerderij. Onlangs werden alle dieren nog eens extra in het zonnetje gezet tijdens het grote dierendagfeest. Er was een feestelijk programma. Niet alleen voor de dieren, maar ook voor cliënten, medewerkers, vrijwilligers, verwanten en bezoekers van buiten Op de Bies. Er was muziek, een loterij, een ballonartiest en een kleurplaatwedstrijd. Daarnaast was het dierendagfeest de ideale gelegenheid om bekend te maken dat de boerderij het goede doel is van de Glazen Huis-actie die Koraal regio Parkstad traditiegetrouw organiseert in december. 

Dat betekent dat de opbrengst dit jaar geheel ten goede komt aan de aanschaf van een nieuwe diersoort op de boerderij en alles wat daarbij komt kijken. En het mooiste? Cliënten mogen zelf aangeven welke diersoort zij het liefste verwelkomen. “Je ziet dat de voorpret die daarbij komt kijken al veel losmaakt bij cliënten”, zegt Anita. “Die beleving is al mooi meegenomen. Maar de mooiste opbrengst is dat cliënten straks elke dag van dit nieuwe dier kunnen genieten. En als het een bijzonder dier is – wat zo maar zou kunnen – dan wordt het voor buurtbewoners en andere geïnteresseerden alleen maar aantrekkelijker om de boerderij te bezoeken. Onze cliënten zullen ze met een glimlach begroeten. En dan is de cirkel rond!” 

Terug naar het overzicht