Tweede Kamerlid Raymond Knops verzorgt gastlessen bij RJJI Horsterveen

02 november 2022

Oud-minister, oud-staatssecretaris en huidig Tweede Kamerlid Raymond Knops verzorgde onlangs enkele gastlessen aan de jongeren van RJJI Horsterveen te Evertsoord. Raymond is een bekende politicus in de regio en was al eerder op werkbezoek onder leiding van directeuren Marjan Herbschleb en René Fondse. Tijdens de rondleiding van het werkbezoek kwam Raymond spontaan in contact met enkele jongeren die op dat moment deelnamen aan het integrale dagprogramma. Raymond gaf na afloop van het werkbezoek aan graag nog een keer langs te komen om samen met de jongeren in gesprek te gaan.

Leerkrachten Manette en Frank hadden samen met de jongeren het bezoek van Raymond goed voorbereid. Zo hebben de jongeren vooraf geoefend met debatteren en hebben zij geleerd hoe zij zich op een nette en respectvolle manier kunnen uiten omtrent hun eigen en andermans mening. Na een kort voorstelrondje en vragen vanuit de jongeren werden er een aantal stellingen door Raymond in de groep gegooid.

Stellingen
“Levenslange gevangenisstraf moet ook écht levenslang zijn.”
“Mijn verblijf in RJJI Horsterveen helpt me om een nieuwe toekomst in te gaan.”
“Als ik zelf in de Tweede Kamer zou zitten, zou ik ... veranderen.”

De jongeren, leerkrachten en Raymond hebben mooie, interessante, leuke en pittige discussies met elkaar gevoerd. In het begin was het even wennen, maar al snel waren de jongeren op dreef en gingen ze het gesprek volmondig aan. Raymond was erg enthousiast over de opbrengst van de gesprekken. Hij liet doorschemeren graag nog een keer terug te willen komen. Daarnaast gaf Raymond aan dat hij andere politici zal enthousiasmeren om ook eens langs te komen op RJJI Horsterveen en te kijken hoe het er precies aan toegaat.   

Terug naar het overzicht