Rechter stelt jeugdhulpaanbieders in regio Zuid-Limburg in het gelijk

09 januari 2020

Eind 2019 is een brede coalitie van jeugdhulpaanbieders naar de rechter gestapt. Mondriaan, Koraal, Zuyderland GGZ, Lionarons GGZ, Care4Kidz en Mutsaersstichting vonden dat de regio Zuid-Limburg voor 2020 te lage en niet faire tarieven voor jeugdhulp hanteerde. De voorzieningenrechter heeft de jeugdhulpaanbieders vandaag in het gelijk gesteld.

De rechter oordeelde dat de regio Zuid-Limburg voor de jeugdhulp in 2020 een niet-toegestane inkoopsystematiek heeft geïntroduceerd. Ook heeft de regio Zuid-Limburg niet aannemelijk kunnen maken dat er een goede verhouding bestaat tussen de prijs die de regio biedt voor jeugdhulp en de eisen die worden gesteld aan de kwaliteit daarvan. De regio heeft volgens de voorzieningsrechter daarnaast onzorgvuldig gehandeld en de jeugdhulpaanbieders ‘overvallen’ met de nieuwe systematiek.

Regio Zuid-Limburg is aan zet

De Jeugdhulpaanbieders zijn verheugd met de uitspraak van de voorzieningenrechter. De uitspraak maakt duidelijk dat de manier waarop de regio Zuid-Limburg voor 2020 de jeugdhulp wil inkopen, niet geoorloofd is. De regio Zuid-Limburg is nu aan zet om haar inkoopprocedures overeenkomstig de uitspraak aan te passen. Uiteraard blijven de jeugdhulpaanbieders in de tussentijd constructief in gesprek met de regio Zuid-Limburg, zodat de zorgverlening aan minderjarigen, jeugdigen en hun gezinnen gewaarborgd blijft.

Terug naar het overzicht