Schoolleiders stromen door richting nieuwe uitdagingen

20 april 2022

Twee ambitieuze schoolleiders die klaar zijn voor een volgende stap in hun carrière: Natasja Smout en Martijn van Rijsbergen gaan de uitdaging aan. Natasja binnen Koraal, Martijn gaat zijn jongensdroom achterna en vertrekt naar de politie. Hoe hebben zij zich de afgelopen jaren als schoolleider ontwikkeld en wat gaat de toekomst hen bieden? Tijd voor een goed gesprek!

Na een aantal verschillende functies op diverse scholen binnen Koraal gaat Natasja als schoolleider op Het Aventurijn-college in Bergen op Zoom aan de slag. Een school die toe is aan een stabiele basis. Natasja grijpt die uitdaging met beide handen aan. En met succes! Na zeven jaar draagt ze het stokje nu over, om zich als HR Business Partner verder te ontwikkelen binnen Koraal. Bij Martijn begon het vier jaar nadat hij schoolleider werd bij Het Brederocollege in Breda weer te kriebelen. Zijn jongensdroom om bij de politie te werken duikt weer op. En deze keer voelt het als hét moment om die stap te zetten. Binnenkort start hij dan ook met de opleiding tot politiekundige.

Ruimte voor ontwikkeling
Martijn: “Ik ben niet per se klaar bij Het Brederocollege, ik ben op zoek naar mijn volgende stap. Ik zag mezelf een beetje als die reclame waarin kinderen vertellen wat ze later willen worden, waarbij die man op kantoor niet weet wat hij wil worden als hij later groot is. Regiodirecteur Ivo van Riel en Koraal hebben mij mooie kansen geboden. Er is veel ruimte om jezelf te ontwikkelen en dat wordt ook altijd gestimuleerd, alleen loopt het bij mij net even anders omdat ik uiteindelijk kies voor een totaal andere branche. Een jongensdroom. Ik geloof dat dingen lopen zoals ze moeten lopen. Mijn tijd bij Koraal heeft mij zo gevormd dat ik deze overstap nu kan maken. Eigenlijk komt deze kans precies op het goede moment.”

Natasja: “Iedereen doet het op zijn eigen manier, maar ik denk wel dat het een standaard eigenschap is van de schoolleiders binnen Koraal om jezelf te blijven ontwikkelen. De één doet dat middels opleiding en coaching, de ander bijvoorbeeld met intervisie. Soms uit zich dat in een nieuwe koers, anderen zoeken de verdieping.

Persoonlijke groei
Natasja: “Ik ben de afgelopen jaren op veel fronten gegroeid. Als leidinggevende en als persoon. Dat komt door alles wat je meemaakt. Je leert jezelf steeds beter kennen. Daardoor ga je ook reflecteren: wat wil ik verder nog? Een paar jaar geleden volgde ik het talent management traject van Koraal, waardoor ik de kans kreeg de mogelijkheden te onderzoeken. De kansen die ons als schoolleider worden geboden zie ik ook als een stuk ruimte om te groeien.”

Ook bij Martijn is persoonlijke ontwikkeling van groot belang. Martijn: “Ik vind dat het staat of valt bij hoe graag je jezelf wil blijven ontwikkelen. Ik had langer schoolleider kunnen blijven, maar dan zou ik er voor mijn gevoel niet alles uit hebben gehaald wat persoonlijke groei betreft. Ik pak graag kansen aan om te leren, feedback te krijgen en beter te worden. Ik ben nooit bang om fouten te maken.”

Hoogtepunten
Zowel Martijn als Natasja bereikten als schoolleider verschillende hoogtepunten. Een aantal springen er echter uit. Natasja: “Van een school waar leerlingen alleen losse certificaten haalden naar een school waar we volwaardige diploma’s uitreiken. Daarnaast zijn binnen Het Aventurijn-college veel maatwerkprogramma’s en onderwijszorgarrangementen (OZA’s). De diversiteit die we binnen één school aanbieden is heel bijzonder en uniek. Daar ben ik trots op!” Op Het Brederocollege gaan de leerlingen ook de deur uit met een écht diploma. Martijn: “Daarnaast gaan we samenwerkingen aan met het Munnikenheide College en Curio de rotonde om daar symbioseklassen te maken, zodat de kinderen de kans krijgen om uit te stromen naar een reguliere school. Dat vind ik echt mooie stappen.”

Toekomstplannen
Martijn: “Uiteindelijk richt ik mij met mijn nieuwe opleiding op de lange termijn op een leidinggevende functie. In eerste instantie ga ik heel operationeel werken en kom je mij dus ook gewoon op straat tegen. Ik maak nu een overstap naar iets wat een hele nieuwe wereld is. Dus voorlopig zit ik op mijn plek. Voor mij is het belangrijk dat die prikkel er altijd is.”

Natasja: “Ik merk altijd bij mezelf dat het gaat kriebelen. Saai is niet het juiste woord, maar zodra iets gaat zonder al te veel na te denken, is het tijd voor een volgende stap. Ik ga nu een totale switch maken. In de praktijk heb ik heel wat personeelsleden aangestuurd. Nu moet ik dat als HR Business Partner ombouwen naar een beleid dat voor het gros van de medewerkers een goed beleid is. Want als Koraal een goede werkgever is voor hen, dan staan zij met passie en vol in hun kracht voor de klas. Want in welke functie ik ook werk: ik doe het voor de leerling.”


Natasja: “De dynamiek van een school-omgeving ga ik absoluut missen. Bijvoorbeeld de trots die je kunt voelen als een jongere die het in de beginjaren op school zwaar heeft, na vier jaar met een diploma in zijn hand de juf knuffelt omdat hij haar zo dankbaar is.”

Martijn: “Ik ga een hele andere dynamiek in die niet per se rustiger is. Die dynamiek is voor mij ook echt wel essentieel in mijn zoektocht naar waar ik gelukkig van word. Dat is iets wat ik ook hoop te vinden bij de politie. De maatschappelijke functie die je hebt, de speciale doelgroep, de hoge betrokkenheid. Hopelijk ga ik niks missen en vind ik het allemaal terug in mijn nieuwe functie.”

Jouw loopbaan binnen Koraal?

Benieuwd naar welke mogelijkheden er voor jou zijn om jezelf te ontwikkelen binnen Koraal? Kijk dan eens
op werkenbijkoraal.nl

Terug naar het overzicht