Participatie biedt perspectief: snuffelstages eerste entree tot de arbeidsmarkt

15 mei 2019

Bij Koraal werken jobcoaches intensief samen met de professionals van onderwijs en zorg. Zo kunnen we cliënten en leerlingen optimaal ondersteunen om een zo zelfstandig mogelijk leven te leiden en maatschappelijk mee te doen.

Het kantoor van de jobcoaches die bij Gastenhof actief zijn, ligt in het schoolgebouw waar de jongeren les krijgen. Dat heeft zo zijn voordelen, zegt jobcoach Tessa Briels. “Ze lopen letterlijk langs ons de klas in. Wij leren de jongeren op een bepaalde manier kennen, zij weten ook wie wij zijn waardoor ze sneller een vraag stellen. Omdat we in hetzelfde gebouw zitten, is de drempel tot contact laag.”

Bram Lemmens Tessa Briels Jobcoach Participatie

Sinds september vorig jaar is een aantal jobcoaches - onder wie Tessa Briels - in totaal 24 uur per week aan het werk bij Koraal locatie Gastenhof in Urmond. Voor die tijd maakte Gastenhof gebruik maken van de diensten van één jobcoach voor slechts een paar uurtjes per week. Senior groepsleider Bram Lemmens: “We zijn blij met de structurele aanwezigheid van de jobcoaches. Net als de jongeren weten wij als medewerkers hen nu veel sneller te vinden. De jobcoaches zijn zichtbaar aanwezig en dat vergemakkelijkt het contact.”

De jobcoaches zijn vooral gericht op het vinden, organiseren en begeleiden van stages voor de jongeren die bij Gastenhof onder behandeling zijn. “De meeste stages zijn snuffelstages”, zegt Tessa Briels. “Daarin mogen ze ontdekken wat voor werk ze leuk vinden en waarin ze naderhand eventueel verder willen gaan; de meesten hebben voor de stage geen enkel idee wat ze willen gaan doen. Tijdens de stage begint hun oriëntatie, leren ze basis-werknemersvaardigheden, liggen er uitdagingen op hun pad en mogen ze ook kiezen voor iets anders als een bepaalde richting niet aanspreekt.”

Klik op het onderstaande item om het volledige artikel te lezen...

Terug naar het overzicht