Succes meet je aan wat je voor een ander hebt betekend

10 december 2021

Begeleider Silas Bours begon in april met de begeleiding van de 14-jarige Sem, die een op maat gemaakt dagbestedingsprogramma volgt bij de kinderbehandelgroepen van Koraal locatie Op de Bies. “Door af te stappen van de eerdere invulling van de dag en nog meer te kijken naar wat Sem nodig heeft, zijn we steeds verder gekomen. Soms zet je een stap terug, maar de kunst is om samen ook weer die stap vooruit te maken. Daar zijn we intensief aan gaan werken.”

“Hoeveel uur ik in een gemiddelde week met hem optrek? Ehm… ik denk dat ik in een week meer met hém omga dan met mijn vriendin.” Silas wordt er even stil van. En lijkt zich ineens bewust van hoeveel Sem en hij samen hebben geïnvesteerd om nu hier te staan. Daarna komt hij los: “Weet je, kinderen zoals Sem begeleiden is meer dan werk. Maar het is ook het enige wat ik wil. Ik heb geen ambities om door te stromen naar een functie waarbij ik minder op de werkvloer sta. Ik wil aan de slag met de kids, daar word ik het gelukkigst van. Al vroeg wist ik dat ik mensen wilde helpen om vooruit te komen. En dat ik dat ook kán."

Silas en Sem.
 



“Toen ik jaren geleden als begeleider startte, was het allemaal nog een beetje onwennig. Ik deed vooral wat ik mijn collega’s zag doen. Sindsdien heb ik een grote ontwikkeling doorgemaakt. Op zo’n manier dat ik nu mijn eigen intuïtie durf te volgen. Dat vertrouwen kreeg ik op een gegeven moment in mezelf. En datzelfde vertrouwen geef ik nu door aan Sem. Zo helpen we elkaar vooruit. Ik hoop dat ik Sem nog lang mag begeleiden en dat ik nog heel veel van hem mag leren. Daar doe ik het voor. Want uiteindelijk meten wij hulpverleners het succes van ons leven niet aan wat we op de bank hebben staan, maar aan wat we voor een ander hebben betekend.”

Volledig artikel
Het persoonlijke verhaal van begeleider Silas Bours maakt deel uit van het artikel 'Sem en Silas helpen elkaar elke dat een stapje vooruit'. U kunt het volledige artikel lezen door op onderstaand item te klikken.

Terug naar het overzicht