Meedoen is voor iedereen: succesvolle stage bij Milieupark Born

16 juli 2020

Gillian draaide negen maanden mee als stagiair toezichthouder op het milieupark Born van RWM. Praktijkbegeleider Jan de la Haye van RWM nam hem onder zijn hoede. “Van een hele rustige, verlegen jongen is Gillian uitgegroeid tot een proactieve jongen die bezoekers van het milieupark durft aan te spreken. Zijn gedrag is perfect. Ik zou meer van zulke collega’s in het bedrijf willen hebben. We vinden het jammer dat hij er niet meer is.”

Gillian, die een vorm van autisme heeft, houdt niet van drukte. Met name leeftijdsgenoten kan hij moeilijk om zich heen verdragen. Daarom volgt hij het onderwijs bij Gastenhof Urmond ook niet klassikaal, maar apart in een speciale tussenruimte in de klas, zodat hij niet wordt afgeleid door de andere leerlingen.

Mensen helpen
Politiewerk heeft zijn grote belangstelling. Het liefst zou hij later willen toetreden tot de wereld van de handhavers van de openbare orde en veiligheid. “Ik wil heel graag mensen helpen”, zegt hij over zijn droombaan. Daartoe heeft hij nog een lange weg te gaan, maar wonderen zijn de wereld nog niet uit. Bij het zoeken naar een geschikte stageplek heeft job- en participatiecoach Etiënne Hellebrekers heel nadrukkelijk rekening gehouden met Gillians interesse. Na lang onderzoek kwam hij uit bij het milieupark Born van RWM.

Voorwaarde
Etiënne: “Als toezichthouder mocht Gillian de orde op het park bewaken en de klanten helpen. Daartoe hield hij ook de beelden in de gaten van de camera’s die op het park zijn geplaatst. Gillian heeft zelf het gebruik van portofoons tijdens het werk in het team geïntroduceerd. Hij begon met een halve stagedag per week wat op zijn verzoek al snel uitgroeide tot twee hele stagedagen per week.

Tussentijds is zijn stage twee keer verlengd. Vanwege de raakvlakken met het politiewerk voldeed deze stage aan het interesseveld van Gillian. Dat is een voorwaarde, vind ik, om een stage voor jongens of meiden als Gillian succesvol te laten zijn.”

Terug naar het overzicht