Koraal biedt unieke opleiding tot jobcoach/participatiecoach

05 november 2021

'Het mooiste is dat je het verschil kunt maken in iemand zijn leven, kunt bijdragen aan een optimale ontwikkeling van perspectieven’ aan het woord is Silke Verdam, arbeidsdeskundige bij Koraal en ook trainer. Koraal heeft namelijk een geaccrediteerde opleiding tot jobcoach/participatiecoach ontwikkeld.

Voor wie is de opleiding?
• Voor professionals die werkzaam zijn als trajectbegeleider/jobcoach/ participatiecoach en die nog geen erkende opleiding hiervoor hebben gevolgd. 
• Voor professionals met aangetoond niveau van minimaal MBO-4/HBO in de sociale, dienstverlenende of onderwijssector die zich graag wil laten omscholen tot jobcoach/participatiecoach. 
• Losse modules zijn te volgen voor elke professional die meer te weten wil komen over het betreffende onderwerp. 
• Losse module inkoop Melba ligt in handen van de Melba licentiehouders Nederland en wordt niet aangeboden door Koraal.

23 januari start er weer een opleiding! Aanmelden kan tot 16 januari bij Nicole Baaijens per mail (nbaaijens@koraal.nl). Heb je nog vragen? Neem dan contact op met Anja Beelen (abeelen@koraal.nl) of Corine van Bragt (cbragt@koraal.nl). 

De ideale combinatie
Vanuit haar praktijkervaring merkte Silke en haar collega’s dat een stevige theoretische basis rondom methodieken, wet en regelgeving in combinatie met praktijkervaring een goed fundament biedt om als jobcoach succesvol te kunnen zijn. Deze combinatie van praktijk en theorie is uniek. In samenwerking met Melba biedt Koraal voortaan dit volledige programma aan. Melba is een methodiek. Met behulp van deze methodiek kunnen de mogelijkheden van een persoon én de eisen van een functie geanalyseerd en vastgelegd worden. In juni 2021 is de accreditatie gerealiseerd en in september 2021 is de eerste groep studenten gestart.

Participatie
De huidige klas is vooral gevuld met mensen die al een tijdje als jobcoach werken en verdieping zoeken en mensen die de ambitie hebben om door te groeien richting het werkveld van de jobcoach/participatiecoach.
‘Er is veel vraag naar jobcoaches, participatie staat maatschappelijk hoog op de agenda’ geeft Silke aan. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en maatschappij worden steeds meer begeleidt en geholpen om een passende plek te vinden. 

Flexibel en zelfstandig
“Het is een heel uitgebreid traject’, licht Silke toe ‘er wordt eerst onderzoek gedaan naar de verschillende mogelijkheden van een client. Hierbij komen wet- en regelgeving en arbeidsdiagnostiek uitgebreid aan bod. vervolgens wordt er besproken welke wensen en ambities er zijn en daarna volgt de zoektocht naar een geschikte plek. We werken met de SE methodiek. Supported Employment (SE) is een methodiek om te werken met mensen met een arbeidsbeperking met als doel om een plek op de reguliere arbeidsmarkt te realiseren en te behouden. Als een client eenmaal is gestart is intensieve begeleiding belangrijk. Daarnaast is afstemming en overleg met bijvoorbeeld de betrokken gemeente van belang. Het werk van een jobcoach is heel divers. Je spreekt onder meer met nieuwe cliënten, met betrokken organisaties en verschillende werkgevers. Je moet flexibel zijn en goed zelfstandig kunnen werken. ‘

Praktijk
‘We willen graag meer mensen van buiten Koraal aantrekken. Het is een opleiding die voor veel verschillende soorten organisaties van toegevoegde waarde is. Zeker binnen bepaalde werkomgevingen is het van belang dat er HR-medewerkers zijn die vanuit kennis, ervaring en expertise hun collega’s kunnen begeleiden en coachen. Het vergt een specifieke theoretische basis om dit werk goed te kunnen doen. Ook voor mensen die al werken als jobcoach is het een relevante opleiding. Je leert methodieken toe te passen en je kunt putten uit de brede praktijkervaring die Koraal te bieden heeft. Naast het theoretisch kader is die praktijk  ontzettend belangrijk’. Koraal biedt juist die verbinding met de praktijk. 

Bij succesvolle afronding van deze opleiding kun jij je laten inschrijven in het register jobcoach van de NVS. Je bent dan geregistreerd Jobcoach NVS/EUSE.

Wil je meer weten? Check onze brochure!
 

Terug naar het overzicht